Automobilska industrija je zadnjih nekoliko godina postala više nego interesantna. Električni automobili uzimaju sve više prostora, što medijskog što u trgovinama automobilima, pa su tako nakon Tesle i Rimca i drugi krenuli njihovim stopama. Električni automobili se već mogu vidjeti kako zuje cestama.

S druge strane Google i mnogi drugi razvijaju tehnologiju koja će omogućiti automobilima da sami voze. Brojni senzori, povezivost internetom, karte i navigacija samo su neki elementi kojima će automobili budućnosti biti opremljeni. Testovi za sada teku odlično, pa se tako već autonomni automobili testiraju i u realnim uvjetima na cestama.

Osim što mogu sami voziti, automobilima bi u budućnosti mogli upravljati samo umom. Možda je ipak bolja opcija samovozivi automobili jer se oni nikad ne umaraju, no ova tehnologija mogla bi omogućiti invalidima da upravljaju vozilom i ne samo njima, već i invalidskim kolicima i to koristeći samo svoje misli.

Naravno, izraditi auto kojim se može upravljati mislima je vrlo kompleksno, no Brain Driver je na dobrom putu. Pomoću gadgeta koji stavljate na glavu možete čitati električne impulse vašeg mozga što se pomoću računala pretvara u upravljanje automobilom. Brain Driver koristi 12 senzora, no iz kompanije kažu kako je to prevelika brojka, te kako testiraju smanjenje barem na pola. 

Kako bi vozili mislima trebate prvo naučiti kako koristiti uređaj koji imate na glavi, a nekima za sada to uspijeva dok nekima ne. Problem s ovim gadgetom jest da još uvijek nije razvijena tehnologija koja omogućuje lagano skretanje, pa je tako trenutno dostupno samo lijevo i desno. Također nije dostupno i određivanje brzine kretanja.

U nastavku možete pogledati kratki video kako bi dobili dojam o čemu ovdje pričamo, jer vjerujem da je ovo prilično kompleksna tema.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju