AZOP izdao vodič za navijače koji putuju u Katar: Evo što ostaviti kod kuće, što ponijeti i kako se ponašati

Iz AZOP-a su napomenuli i da fotografije, videozapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

Hina | 17.11.2022. / 14:40

Ugašen smartphone (Foto: Getty Images)

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izdala je preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Kataru na Svjetskom prvenstvu u nogometu, a na temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje europskih nadzornih tijela.

Iz Agencije su tako izvijestili da navijači prilikom dolaska u Katar, moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije — službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo - Hayya i aplikaciju za praćenje COVID-a - Ehteraz.

Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da te aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja, upozorili su iz AZOP-a.

Stoga je preporuka da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. jednokratnim telefonom (engl. burner phone) koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke te da navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku.

Također, preporučili su da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

Iz AZOP-a su napomenuli i da fotografije, videozapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti