Baidu testira autonomne automobile u Pekingu

Iz Baidua se nadaju kako će se njihovi prvi autonomni automobili pojaviti na kineskim cestama već sljedeće godine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.03.2018. / 08:00

Apollo - Baiduova autonomna platforma (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako je Uber, nakon što je njihov autonomni automobil usmrtio pješakinju u SAD-u, trenutno prekinuo s testiranjima svojih autonomnih automobila, ova tragedija neće spriječiti daljnji razvoj ove tehnologije i nastavak testiranja vozila kojima upravljaju računala – u SAD-u, ali i u drugim zemljama svijeta.

Tako je ovog tjedna kineska kompanija Baidu dobila dozvolu za testiranje svojih autonomnih automobila u Pekingu – vozila i autonomnu tehnologiju moći će testirati na 33 ceste ukupne dužine 105 km u slabije naseljenim predgrađima te je ovo prva kompanija koja je dobila dozvolu za testiranja automobila bez vozača u glavnom gradu Kine.

Vjerujemo kako će Peking postati čvorište za industriju autonomnih automobila, komentirao je potpredsjednik Baidua Zhao Cheng i dodao kako se nada budućoj suradnji s partnerima u razvoju ove tehnologije te su početkom ove godine na CES-u predstavili novu verziju svoje platforme za autonmnu vožnju Apollo.

Koliko su Kinezi ozbiljni oko razvoja ove tehnologije možemo vidjeti i po tome što su ranije ovog mjeseca izdane prve dozvole za testiranje vozila bez vozača u Šangaju, a sada će se ovakva vozila testirati i u glavnom gradu.

Inače, Baidu je prošle godine najavio fond namijenjen razvoju autonomnih automobila težak čak 1,5 milijardi dolara čiji je cilj investirati novac u stotinjak projekata autonomne vožnje tijekom sljedeće tri godine, a iz ove kompanije se nadaju kako će se njihovi prvi autonomni automobili pojaviti na kineskim cestama već sljedeće godine.

Prema nekim ranijim informacijama, tijekom 2019. Baidu bi trebao predstaviti autonomne automobile 3. razine, a dvije godine nakon toga očekujemo i njihova autonomna vozila 4. kategorije.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti