Bajke su dobile modernu ulogu: Djecu i odrasle uče o opasnostima digitalnog svijeta

Kroz šest klasičnih bajki, djeca, ali i odrasli mogu naučiti o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta.

Martina Čizmić | 13.10.2021. / 12:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Digitalna pismenost i poznavanje digitalnih tehnologija postaju neizostavne vještine koje se treba razvijati od najmanjih nogu. Kako djeca najbolje uče kroz priče i bajke, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Combis osmislili su zbirsku priča o korištenju digitalnih tehnologija pod nazivom "Bajke u digitalnom svijetu". 

Tako su svima dobro poznate bajke poput "Tri praščića", "Ružnog pačića", "Pinokija" i ostalih, dobile novo ruho i novu ulogu. U ovom slučaju pomoći će educirati djecu i odrasle o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta, ali i povezati različite generacije u onome što, u kontekstu digitalnog doba najviše i nedostaje - razgovoru.

Albert Gajšak na Arduino radionici Veliki i mali uživali u zanimljivim besplatnim radionicama programiranja i digitalne pismenosti u sklopu Code Weeka

Naime, na svaku se bajku nastavljaju svojevrsni radni zadaci, postavljaju se pitanja na koja se može odgovoriti samo zajedničkim razgovorom, interakcijom odrasle osobe i djeteta u promišljanju odgovora, a kako bi se pronašla pouka primjenjiva u digitalnom dobu.

Svrha ove slikovnice prvenstveno je vrijeme koje će odrasli odvojiti kako bi zajedno s djetetom pročitali bajku, i rješavanjem pitanja na kraju slikovnice pouke iz priča povezali s pravilima sigurnijeg korištenja interneta, istaknuo je prilikom predstavljanja projekta predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

"Bajke u digitalnom svijetu" tako će se naći u rukama djece i na policama mnogih domova, a sav prihod od prodaje bajki namijenjen je Centru za nestalu i zlostavljanu djecu koji vodi nacionalni Centar za sigurniji Internet.

Slika nije dostupna Microsoft potiče razvijanje digitalnih vještina: Besplatne tečajeve prošlo već više od 10 milijuna ljudi diljem svijeta

Podižemo razinu digitalne pismenosti i brinemo da pustolovine naše djece u online svijetu imaju sretan (siguran) završetak. Sretni smo što smo dio ovog projekta i vjerujemo da će priče biti korisne mnogim klincima, ali i odraslima, smatra direktorica Odjela digitalnih inovacija u Combisu Maja Markulin Klarić.
 
Slikovnice je moguće pronaći na web stranici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te drugim prodajnim mjestima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti