Baterije budućnosti bit će bazirane na vodi

Riječ je o tehnologiji koja višestruko nadmašuje trenutne sposobnosti litij-ionskih baterijskih sklopova.

Monika Nožić Monika Nožinić | 14.02.2017. / 07:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nažalost, bilo je potrebno da eksplodira nekoliko desetaka telefona kako bismo shvatili da živimo u svijetu vrlo opasnih litij-ionskih baterija kakve se koriste u najvećem broju današnjih telefona. Iako postoje brojni projekti koji se nadaju da će riješiti ovaj problem, nijedan nije blizu tome da postane stvarnost, a razlg tome su poprilično skupa i dugotrajna znanstvena istraživanja.

Znanstvenici s Harvarda napravili su prototip baterije koji nije toksičan, a uz to je i dugotrajniji od bilo kojeg litij-ionskog rješenja. Tzv. "protočne baterije" bazirane su na organskim molekulima u neutralnom pH vodenom rješenju, a očekuje se da će trajati više od deset godina, što je ogroman napredak u odnosu na sadašnju tehnologiju baterije.

Ovo ipak nije prvi takav dizajn baterije, ali je onaj koji bi mogao ispraviti mnoge probleme koji su se pojavljivali u prošlosti. Kao rezultat istraživanja, baterije su sada nekorozivne i jeftinije za proizvodnju, što ih čini idealnim kandidatom za industrijsku upotrebu.

Iako ovaj prototip u većoj mjeri za cilj ima rješenje problema litij-ionskih baterija, pitanje je što nas točno čeka u bliskoj budućnosti, no budući da današnji uređaji zahtijevaju više snage i puno više radnih sati, krajnje je vrijeme da razvoj na tom planu postane brži i efikasniji.

Izvor: Phonearena/Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti