Bentley priprema pet električnih automobila do kraja desetljeća

Nakon prvog modela Bentley svake godine namjerava predstaviti po jedan model električnog vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.06.2023. / 14:08

Bentley (Foto: Afp)

Bentley je jedna od brojnih automobilskih kompanija koje se pripremaju za elektrifikaciju. Kako bi tranzicija na električne motore bila što uspješnija, tvrtka je najavila investiranje gotovo tri milijarde eura koje će potrošiti na nadogradnju svojih tvornica, istraživanje i razvoj te razvoj pet novih električnih automobila. Prvi od tih modela na tržištu očekujemo tijekom 2025. godine i bit će prilično zanimljivo vidjeti kako će izgledati taj električni luksuz na četiri kotača.

Slika nije dostupna Poznati planovi o najjeftinijem VW-ovu električnom vozilu: ID Polo trebao bi stajati manje od 20 tisuća eura

Dizajn tog modela u procesu je finalizacije te, kada bude odobren, očekujemo predstavljanje prvog prototipa, što će biti sljedeće godine, dok bi 2025. trebala početi prodaja konačnog modela.

Nakon toga do kraja desetljeća planiraju svake godine predstaviti po jedan novi automobil, pri čemu tvrtka ne namjerava predstaviti elektrificirane verzije postojećih modela, već namjerava predstaviti potpuno nova vozila, odnosno automobile koji će, pored drukčijih motora, imati i novi dizajn. Treba naglasiti da neće svi modeli koristiti istu platformu, no sve će pokretati Volkswagenova tehnologija. Prvi modeli tako će koristiti aktualnu platformu za električna vozila MEB, dok će kasniji modeli koristiti platformu SSP, a ona će pokretati VW-ove električne automobile nakon 2028. godine.

Izvršni direktor kompanije Adrian Hallmark prošle je godine najavio kako će njihov prvi električni automobil imati do 1400 KS te da će do 60 milja na sat moći ubrzati za samo 1,5 sekundi. Dok su se tada takve brojke činile teško ostvarivim, nova VW-ova platforma to bi zaista mogla omogućiti jer će SSP podržavati motore do 1700 KS. To bi značilo da takve brojke možda neće imati prvi električni Bentley, no one će biti moguće već na modelima predstavljenim 2028. godine i kasnijima.

Fordov logo Šef Forda otkriva budućnost proizvodnje električnih vozila: Oni su naši glavni konkurenti, oni će biti sila

Električni Bentleyji proizvodit će se u tvornici u Hanoveru u kojoj će se proizvoditi i novi modeli električnih Audija s kojima će dijeliti brojne komponente. Osim elektrifikacije, Bentley je poduzeo i druge poteze kojima želi postati ugljično neutralna kompanija. Primjerice, u svoju tvornicu Crewe instalirao je dodatnih 10 tisuća solarnih panela, čime je njihov broj narastao na 40 tisuća, a do 2025. godine želi i da svi distributeri njihovih vozila krenu istim putem.

Izvor: Autocar
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti