Besplatno oglašavanje i edukacija: Facebook kreće u još žešću borbu protiv terorizma

Facebook će omogućiti besplatno oglašavanje organizacijama koje se bore protiv terorizma i ekstremizma, financirat će istraživanja i educirati organizacije o načinu praćenja i reagiranja na ekstremistički sadržaj

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.06.2017. / 07:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Facebooku i dalje pokušavaju naći što učinkovitije načine s kojima bi spriječili širenje terorističke propagande, govor mržnje i nasilnih videozapisa na svojoj mreži. Tako će ova kompanija, među inim, organizacijama koje se bore protiv terorizma i radikalizma omogućiti besplatno oglašavanje na ovoj mreži kako bi promovirali poruke korisnicima za koje postoji sumnja da bi se mogli radikalizirati. Kao što je poznato, teroristi IS-a godinama pokušavaju regrutirati nove članove upravo putem društvenih mreža, a velike internetske kompanije poput Facebooka do sada nisu pronašle trajno rješenje s kojim bi spriječile širenje njihove propagande i regrutiranje putem mreža.

Facebook se nedavno ponovno našao na udaru kritika zbog količine radikalnog sadržaja nakon nedavnih terorističkih napada u Londonu te su neki kritizirali ovu mrežu i optužili ih da profit stavljaju na prvo mjesto, ispred sigurnosti korisnika. Također, ovo je reakcija i na nedavnu izjavu Therese May koja je obećala suzbiti ekstremističke ideologije i mržnju s interneta, ali je s francuskim predsjednikom Marconom razgovarala o potencijalnoj pravnoj odgovornosti tehnoloških kompanija koje ne uklone sporni sadržaj sa svojih stranica/mreža.

"Nitko ne bi trebao živjeti u strahu od terorizma i svi moramo odigrati svoju ulogu u zaustavljanju širenja nasilnog ekstremizma", komentirala je izvršna operativna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg nova nastojanja njene kompanije u borbi protiv terorizma. Dodala je kako na Facebooku nema mjesta mržnji i nasilju, a ono što je ključno za sprječavanje njihovog širenja na ovoj mreži jest suradnja tehnoloških kompanija, udruga civilnog društva, istraživača i vlada država.

Pored omogućavanja besplatnog oglašavanja neprofitnim organizacijama, Facebook će financirati i istraživanja kako bi pronašli najbolji način za borbu protiv terorizma te će educirati organizacije o načinu praćenja i reagiranja na ekstremistički sadržaj.

Izvor: The Telegraph
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti