Bez konkretnog objašnjenja: Kina proglasila Tripadvisor ilegalnim i uklonila ga iz vlastitog online prostora

Kineska vlada krenula je u novo "čišćenje" vlastitog web prostora pa su s tim u vezi uklonili Tripadvisor iz svih trgovina mobilnih aplikacija u zemlji.

Branimir Vorša | 09.12.2020. / 14:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski ured za kibernetički prostor objavio je u u utorak kako je uklonjeno 105 mobilnih aplikacija koje se odsad smatraju "ilegalnim" u Kini, a među njima se našala i aplikacija Tripadvisor, američkog giganta za putovanja.

Većina ukinutih platvofmi pripada lokalnim kineskim tvrtkama, no nije jasno zašto se na listi našao i Tripadvisor, koji izmeđuostalog nudi i recenzije hotela te turističkih destinacija korisnicima. No bez obzira na izostanak pojašnjenja, Tripadvisor je proglašen ilegalnim u Kini.

Iz samog Tripadvisora nisu komentirali potez kineskih vlasti.

Kineske vlasti u studenom su započele veliko novo čišćenje aplikacija i online sadržaja, a aplikacije koje su dosad uklonili, samo su prve od mnogih za koje se očekuje da će nastradati u novom "čišćenju".

Kampanja kineskih vlasti provodi se u skladu s kineskim zakonima i njezina namjera jest izbrisati online sadržaj koji se odnosi na ilegalne aktivnosti, uključujući opscenost, pornografiju, prostituciju, nasilje, prijevare i kockanje.

Kineski korisnici interneta već godinama žive iza "Velikog vatrozida", a najpopularnije društvene mreže na planetu, poput Facebooka i Twittera, već su odavno blokirane u toj zemlji.

Kina i SAD se već dugo vremena međusobno natječu u tome tko će kome nanijeti više tehnološke štete raznoraznim ekonomskim i političkim mjerama. S američke strane najnoviji primjer je zabrana TikToka, no pregovori oko toga još traju, a ne treba zaboraviti niti činjenicu da je američki predsjendik u odlasku na crnu listu stavio najjači kineski brend mobilnih uređaja i tehnologija, Huawei.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti