Bez vozača u automobilu: Teslini automobili mogu se sami parkirati

Vlasnicima Teslinih automobila dostupna je opcija Summon koja omogućuje da, nakon što vozač izađe iz automobila, vozilo samo parkira u garažu ili na parkirališno mjesto

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.01.2016. / 09:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako će izgledati budućnost automobilske industrije već danas možemo saznati na Teslinim automobilima – riječ je električnim vozilima koja su nedavno dobila mogućnost autonomne vožnje, odnosno kontrolu nad automobilom preuzima računalo, a najnovija nadogradnja Modela S donijela je još jednu odličnu opciju nazvanu Summon. Naime, vlasnici ovih automobila koji nadograde softver moći će, prije parkiranja automobila, izaći iz njega i pritiskom na tipku ključa svog vozila pokrenuti automatsko parkiranje tako da će se vozilo samo parkirati, bez potrebe da vozač bude u automobilu.

Iz Tesle kažu kako je riječ o testnoj opciji koja još ima velika ograničenja tako da vlasnici ovih automobila ipak neće moći ostaviti automobil na parkiralištu na kojem ima malo mjesta i očekivati da se npr. sam bočno parkira, već ova opcija omogućuje samo vožnju naprijed i nazad, a bit će najkorisnija osobama s malim i uskim garažama jer će oni moći ostaviti automobil ispred garaže i izaći iz njega, dok će Model S sam ući u garažu (pri čemu će se, ako vlasnici vozila i garaže imaju aktiviranu posebnu tehnologiju, vrata garaže sama dignuti i spustiti). Također, vlasnici ovog automobila na sličan će ga način moći 'pozvati' iz garaže te ga sačekati ispred garaže ili parkirališnog mjesta i onda ući u njega i preuzeti kontrolu nad komandama od računala.

Ovo je sigurno samo prvi korak prema autonomnom parkiranju automobila te bi za koju godinu računala koja pokreću vozila mogla sama parkirati automobil na bilo koje dostupno parkirališno mjesto – bočno, okomito, u velikim garažama i slično. S novom nadogradnjom Elon Musk uveo je i neka ograničenja na ranije predstavljenu opciju autopilota – razlog za to su neodgovorni vozači koji nisu slijedili uputstva, već su maknuli ruke s volana i pustili automobil da sam vozi, zbog čega su zamalo doživjeli prometne nesreće. Autopilot tako se više neće moći aktivirati na nekim cestama i tijekom određenih vremenskih uvjeta, brzina će biti ograničena kako automobili ne bi vozili više od 5 mph iznad ograničenja, a poboljšano je prelaženje automobila između cestovnih traka.  

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti