Bezos se odlučio riješiti svojeg bogatstva: Evo što će napraviti s većinom od 120 milijardi dolara

Njegovo bogatstvo danas iznosi više od 120 milijardi dolara, a Bezos se nada kako će svojim djelovanjem dati doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.11.2022. / 14:19

Jeff Bezos i Lauren Sánchez (Foto: Afp)

Osnivač Amazona, koji je jedno vrijeme bio najbogatija osoba na svijetu, najavio je kako tijekom svog života namjerava donirati većinu svog bogatstva. On je danas težak više od 120 milijardi dolara, a njegovo bogatstvo većinom je vezano uz dionicu Amazona, koja je tijekom posljednjih više od godinu dana u velikom minusu.

Slika nije dostupna Amazon želi razvijati proizvode koji će ljudima pomoći da uživaju u stvarnom, a ne virtualnom svijetu

Bezos se želi posvetiti, odnosno želi usmjeriti svoje bogatstvo borbi protiv klimatskih promjena. Također, dio novca želi dati osobama koje mogu ujediniti ljude u vrijeme dubokih društvenih i političkih podjela.

Jedna od tih osoba je i zvijezda country-glazbe Dolly Parton, kojoj je Bezos namijenio čak 100 milijuna dolara u sklopu nagrade koju dodjeluje aktivistima i humanitarnim djelatnicima koji žele riješiti neke od najvećih svjetskih problema.

Bezos se dosad često nalazio na udaru kritičara jer, za razliku od mnogih bogataša, nije podržao neprofitnu organizaciju Giving Pledge, koja potiče milijardere na doniranje većine svog bogatstva u humanitarne svrhe. Prošli tjedan u intervjuu za CNN Bezos je najavio upravo to - doniranje svog bogatstva te on i njegova partnerica Lauren Sánchez trenutačno grade kapacitete kako bi mogli donirati novac.

Bivši najbogatiji čovjek na svijetu ipak nije govorio o detaljima, odnosno konkretnim organizacijama kojima misli donirati novac, a nije govorio ni o postotku svojeg bogatstva koje misli podijeliti. On je ranije već najavio kako će tijekom sljedećeg desetljeća donirati 10 milijardi dolara svom Bezos Earth Fundu (kojim upravlja i Sánchez), kojem su među prioritetima smanjenje ugljičnog otiska građevinskog cementa i čelika, razvoj tehnologija za praćenje ugljičnih emisija itd.

Slika nije dostupna Kakva blamaža: Amazonov softver krivo izračunao bonuse menadžerima, dobili su manje iznose od dogovorenih

Također, iako je napustio poziciju izvršnog direktora Amazona, on je i dalje uključen i operacije kompanije, a među prioritetima mu je i smanjenje ugljičnog otiska u poslovanju kako bi se smanjio utjecaj na klimatske promjene.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti