Bezos odgovorio kritičarima: Više novca troši na borbu protiv klimatskih promjena nego na svemir

Bezos je tijekom godina uložio milijarde u svoju svemirsku kompaniju Blue Origin, no kaže kako sada više novca ulaže u borbu protiv klimatskih promjena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.11.2021. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljeto iza nas obilježili su, među inim, letovi bogataša koji su ostvarili svoje dječačke snove i, barem na kratko, vinuli se u svemirske visine. Mnogi su to označili najvećim dosadašnjim korakom za industriju svemirskog turizma, no dok su Branson i Bezos oduševljeni svojim podvigom, naišli su i na brojne kritike. Kritičari smatraju kako, prije osvajanja svemira, postoji puno stvari koje bi se trebalo popraviti na Zemlji te bi bilo bolje da novac investiran u svemirska istraživanja ulože u borbu protiv klimatskih promjena.

Slika nije dostupna Dok se Bezos se hvali letom u svemir, zaposlenici su očajni: Žale se toksičnu atmosferu, seksizam i zanemarivanje sigurnosti

O toj temi Bezos je ovaj tjedan govorio na Ignatius Forumu u Washingtonu te je izvršnom direktoru Harvard Business Reviewa Adi Ignatiusu pojasnio na što troši svoj novac. Osnivač Amazona prošle je godine pokrenuo Earth Fund s ciljem financiranja znanstvenika, aktivista i drugih organizacija koje se bore protiv klimatskih promjena. U fond do kraja desetljeća namjerava uložiti 10 milijardi dolara, a do sada je već potrošio skoro 950 milijuna. Što se njegove svemirske kompanije tiče, poznato je kako dugo vremena financirao Blue Origin s jednom milijardom dolara godišnje od Amazonovih dionica.

Trošim više novaca na Bezos Earth Fund, nego što trošim na svemir, rekao je Bezos. Objasnio je kako su klimatske promjene i istraživanje svemira “duboko povezane” te je potrebno istraživanje i investiranje i u klimu i u svemir.

Slika nije dostupna Ambiciozni planovi: Bezos želi izgraditi vlastitu svemirsku stanicu do 2030. godine

Naglasio je kako je svjestan koliko je posla još na Zemlji, no ako želimo nastaviti s rastom kao civilizacija, moramo razmišljati i o resursima izvan našeg planeta. Njegova radikalna ideja jest da će se ljudi u nekoj budućnosti rađati i živjeti u svemiru, a da će na Zemlju dolaziti samo u posjet, na sličan način kako danas posjećujemo nacionalne parkove.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti