Bijes u Googleu: Europski parlament želi razdvojiti Google!

Zbog prevelike dominacije njihove tražilice, EP će od Googlea zatražiti izdvajanje tražilice od njihovih ostalih usluga

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2014. / 09:21

Bijes u Googleu: Europski parlament želi razdvojiti Google!

Europski parlament nije zadovoljan s velikom Googleovom dominacijom na tržištu tražilica te će zatražiti izdvajanje tražilice od ostalih komercijalnih servisa kompanije. Ove su informacije prvo objavili na Financial Timesu, a prenijeli su ih na Cnetu čiji su novinari kontaktirali glasnogovornika EP-a, no iz ove institucije još im nitko nije odgovorio, kao što još niti iz Googlea nisu objavili nikakvu službenu obavijest vezanu uz ovaj prijedlog, iako su navodno 'jako bijesni'.

David Balto, odvjetnik specijaliziran za slučajeve monopola, komentirajući ovaj zahtjev Europskog parlamenta rekao je kako se ne može sjetiti nekog drugog primjera u kojem je neko vladajuće tijelo na sličan način reagiralo na slučajeve tržišne dominacije poput ove situacije s Europskim parlamentom. U ovoj instituciji zabrinuti su velikom dominacijom Googlea među tražilicama koju bi ova kompanija mogla iskoristiti kako bi naštetila konkurenciji (brojne kompanije godinama upozoravaju kako Google pri rezultatima pretraživanja forsira svoje servise i usluge i stavlja ih a vrh stranice pretraživanja, na štetu konkurentskih drugih kompanija i proizvoda). Europska regulatorna tijela već četiri godine istražuju ove optužbe o Googleovom favoriziranju svojih servisa prilikom pretraživanja te je u veljači Google pristao prikazivati rezultate za svoje servise na isti način kao i servise konkurentskih kompanija. Sam Europski parlament nema ovlasti s kojima bi mogao utjecati na razdvajanje Googlea, no na ovaj način vrše pritisak na Europsku komisiju, izvršno tijelo Europske unije koja bi mogla poduzeti konkretne akcije protiv internetskog diva.

Osim zbog pretraživanja, Google bi se uskoro mogao naći na udaru europskih regulatornih tijela i zbog Androida jer Google sa svojim mobilnim operativnim sustavom zauzima oko 80 posto tržišta te je pitanje da li ova kompanija i na taj način utječe na 'nepropisno korištenje Googleovih servisa u odnosu na konkurenciju'. Inače, sličnih problema s (američkim) regulatornim tijelima imao je i Microsoft tijekom devedesetih oko povezivanja njihovog internetskog preglednika Internet Explorer s operativnim sustavom Windows, no kao što je poznato, na kraju nije došlo do razdvajanja Microsofta u dvije kompanije. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti