Bilježi se sve veći rast tržišta video tutorijala

Područje kojim se u Hrvatskoj praktički nitko ne bavi postaje sve interesantnije za startupe u Europi.

Zimo Zimo Gost post | 10.09.2011. / 16:33

Bilježi se sve veći rast tržišta video tutorijala

Područje kojim se u Hrvatskoj praktički nitko ne bavi postaje sve interesantnije za startupe u Europi.

Gotovo da i ne postoji područje koje nije njima obuhvaćeno, pa su se tako do nedavno time bavili amateri i rijetke firme, no danas je situacija nešto drugačija

Video tutorijali su mali video klipovi koje stvara neki pojedinac ili grupa, a prikazuje način na koji se neka djelatnost može obavljati. Razlikujemo one koji su izrađeni kontinuiranim snimanjem našega ekrana (postoje posebni programi, uz koje možemo koristiti i mikrofone) i one koje snimamo nekom jednostavnom tehnikom snimanja.

Oni prvi se češće koriste kod uputa za korištenje nekog softvera, pa su tako najpoznatiji oni za Photoshop i slične programe. Neke je izradio sam proizvođač tog softvera, a neke dobronamjerni korisnici.

Problem kod takvih tutorijala jest da nikada ne znamo koliko nam koji proizvođač želi prikazati, odnosno koliko ne zna ili nam ne želi pokazati. Tvrtke koje održavaju tečajeve iz sličnih disciplina gotovo sigurno nam ne žele reći sve.

Druga grupa ujedno je i najzastupljenija na platformama kao što je Youtube, pa tako ne njemu možemo pronaći sve od izrade balona na topli zrak, preko šminkanja, do kulinarskih tehnika.

Najbrže rastuća grana izdavaštva – gastronomija, ovdje bilježi značajne rezultate i to uglavnom kao podrška prodaji knjiga, DVD-a ili popularizaciji pojedinih šefova kuhinja, restorana ili lanaca restorana.

U Hrvatskoj je poznat kuhar koji u nekoliko minuta pripremi neko jelo, preporuči vino, te sve to osim što objavljuje na svojoj web stranici pojavljuje se i u jutarnjem programu nacionalne televizije. Prve godine nije imao reklamne poruke, no sada ih ima toliko da smetaju promatranju samoga kuhanja.

Ovdje moramo razlikovati emisije o kuhanju od video tutrijala za Internet koji su prvenstveno napravljeni za internetsko 'emitiranje' – prikazivanje.

Osim kuhanja vrlo česti su tutorijali o fitnessu, različitim oblicima vježbanja, plesa, yoge, itd. Dobri voditelji naglašavaju kako oni služe samo da bi ljudi vidjeli tehniku te da bez posljedica nije moguće savladati neku tehniku vježbanja koja je prikazana putem videa na internetu, dok su loši treneri oni koji pokušavaju prodati svoje DVD radove ili/i knjige. U ovu drugu grupu spadaju poznate osobe čiji se DVD-i prodaju u velikim nakladama.

Popularni su i tutorijali o šminkanju, čak daleko popularniji od onih o frizurama jer svatko može promatrajući zaslon računala, laptopa ili smartphonea pokraj ogledala i kutije sa šminkom pokušati ponoviti ono što je vidio.

Najpoznatija u tom području je megapopularna Michelle Phan, no nova zvijezda zove se Bubzbeauty. Michelle je uspjela dobiti odličan ugovor s brandom Lancome, a nezinim stopama idu tisuće žena i djevojaka, no ipak daleko je to još od njezine popularnosti.

U IT-u su tutorijali rjeđi (osim kod korištenja programa za polaznike s nižim nivoom znanja), no ipak mnogo je fotografskih te video tutorijala i prezentacija gdje je poznat Chase Jarvis koji je sponzoriran od Nikona.

Sastavljanje računala danas je posao prošlosti i tu su tutorijali rijetki, zapravo oni koji se time bave ne trebaju takve tutroiale dok oni drugi radije radije kupuju laptope, kako bi izbjegli sastavljanje računala.

Zaključimo da gotovo svaki brand ima nekog svog 'glasnogovornika' ili 'opinion makera' koji na internetu nešto objašnjava.

Tako o vinima govori Gary Vaynerchuk koji je napravio genijalan posao s vinima, a sada i s društvenim medijima. Vina će mu uskoro postati uteg jer mu posao s medijima ide daleko brže.

O kavi govori Stephen Leighton koji je vlasnik jednog od najpopularnijeg web shopa za kavu na svijetu. Njegov blog zove se 'In My Mug'.

Majstori koji snimaju video spotove i reklame nisu zainteresirani za ovakav način prezentacija, novac koji primaju na početku je premalen, dok oni koji snimaju svadbe se na ovakav način teško mogu priviknuti.

Uostalom možete li zamisliti kako bi bilo da kod nas netko nekome nešto objašnjava? Korupciju? Kako uništiti tvornice?

Ovaj gost post napisao je Darko Horvatić

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti