Vijest o prodaji superluksuzne futurističke jahte podigla veliku prašinu, javio se i proizvođač: "Aqua nije prodana Billu Gatesu"

Vijest o kupnji superjahte Aqua nizozemske tvrtke Sinot podigla je veliku prašinu. Kako su mediji redom prenosili, jahtu je navodno kupio suoosnivač Microsofta Bill Gates, no iz same tvrtke u utorak su objavili demanti te vijesti s obrazloženjem.

Branimir Vorša | 11.02.2020. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sinotovu superjahtu Aqua ipak nije kupio američki milijarder i suosnivač Microsofta Bill Gates. Iako su svjetski mediji prenosili vijest o tome da je Gates kupio prvu superjahtu na svijetu s pogonom na vodik, iz same tvrtke Sinot demantirali su te informacije.

Posljednjih dana u stranim medijima pojavili su se raznorazni članci u kojima je pisalo da je Sinot Yacht Architecture & Design prodao svoj koncept Aqua (prezentiran na Monaaco Yacht Show 2019) gospodinu Billu Gatesu. Ti su članci faktički netočni, stoji u objavi na stranicama te tvrtke.

Sinot Yacht Architecture & Design želi stoga razjasniti sljedeće:
- Vodikov koncept Aqua nije povezan s gospodinom Gatesom (ili njegovim zastupnicima) u bilo kojem obliku ili na bilo koji način.
- Sinot nema poslovne odnose s gospodinom Gatesom.
- Aqua je koncept u razvoju i nije prodan gospodinu Gatesu.
- Nažalost, sve su informacije u nedavnim člancima netočne
, pojašnjavaju u demantiju iz Sinota.

Na kraju priopćenja iz Sinota kažu da je njihova superjahta Aqua koncept prikazan u Monacu s ciljem izgradnje bolje budućnosti i namjerom da inspirira klijente i industriju.

Pozivamo bilo kojeg vizionarskog klijenta da pokaže interes, poručuju iz Sinota.

O samoj superjahti

Superjahta Aqua ima pet luksuzno uređenih paluba, vrhunsku brzinu od 32 kilometra na sat i može preploviti čak 6750 kilometara prije nego što se ponovno mora napuniti gorivom.

Podsjetimo, jedini nusproizvod pogona na vodik jest voda.

Ta superjahta dugačka je 112 metara, a u sebi ima dva vakumski izolirana spremnika za tekući vodik teška po 28 tona, koji održavaju temperaturu tekućeg vodika na stabilnih -258,89 Celzijevih stupnjeva.

Spremnici napajaju motore pojedinačne snage od jednog megavata, koji pak pokreću dva stražnja, a tu su i dva bočna potisnika snage za bolje manevriranje, s 300 KW svaki. Tu je i baterija snage 1,5 MWh, koja daje instantnu električnu energiju i napaja brodsku električnu mrežu.

Od ostalih pogodnosti koje dolaze s tom superjahtom, tu je i minivodopad, koji se nalazi na kraju bazena za kupanje na palubi. Na pramcu broda napravljen je opservatorij, koji nudi spektakularan pogled na ono što se nalazi ispred broda.

U slučaju nužde Aqua ima i slijetalište za helikoptere, odakle putnike na kopno može prevesti vodikom pogonjen električni dron poput Alkai Skaija.

Pogledajte video.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti