Sinotovu superjahtu Aqua ipak nije kupio američki milijarder i suosnivač Microsofta Bill Gates. Iako su svjetski mediji prenosili vijest o tome da je Gates kupio prvu superjahtu na svijetu s pogonom na vodik, iz same tvrtke Sinot demantirali su te informacije.

Posljednjih dana u stranim medijima pojavili su se raznorazni članci u kojima je pisalo da je Sinot Yacht Architecture & Design prodao svoj koncept Aqua (prezentiran na Monaaco Yacht Show 2019) gospodinu Billu Gatesu. Ti su članci faktički netočni, stoji u objavi na stranicama te tvrtke.

Sinot Yacht Architecture & Design želi stoga razjasniti sljedeće:
- Vodikov koncept Aqua nije povezan s gospodinom Gatesom (ili njegovim zastupnicima) u bilo kojem obliku ili na bilo koji način.
- Sinot nema poslovne odnose s gospodinom Gatesom.
- Aqua je koncept u razvoju i nije prodan gospodinu Gatesu.
- Nažalost, sve su informacije u nedavnim člancima netočne
, pojašnjavaju u demantiju iz Sinota.

Na kraju priopćenja iz Sinota kažu da je njihova superjahta Aqua koncept prikazan u Monacu s ciljem izgradnje bolje budućnosti i namjerom da inspirira klijente i industriju.

Pozivamo bilo kojeg vizionarskog klijenta da pokaže interes, poručuju iz Sinota.

O samoj superjahti

Superjahta Aqua ima pet luksuzno uređenih paluba, vrhunsku brzinu od 32 kilometra na sat i može preploviti čak 6750 kilometara prije nego što se ponovno mora napuniti gorivom.

Podsjetimo, jedini nusproizvod pogona na vodik jest voda.

Ta superjahta dugačka je 112 metara, a u sebi ima dva vakumski izolirana spremnika za tekući vodik teška po 28 tona, koji održavaju temperaturu tekućeg vodika na stabilnih -258,89 Celzijevih stupnjeva.

Spremnici napajaju motore pojedinačne snage od jednog megavata, koji pak pokreću dva stražnja, a tu su i dva bočna potisnika snage za bolje manevriranje, s 300 KW svaki. Tu je i baterija snage 1,5 MWh, koja daje instantnu električnu energiju i napaja brodsku električnu mrežu.

Od ostalih pogodnosti koje dolaze s tom superjahtom, tu je i minivodopad, koji se nalazi na kraju bazena za kupanje na palubi. Na pramcu broda napravljen je opservatorij, koji nudi spektakularan pogled na ono što se nalazi ispred broda.

U slučaju nužde Aqua ima i slijetalište za helikoptere, odakle putnike na kopno može prevesti vodikom pogonjen električni dron poput Alkai Skaija.

Pogledajte video.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju