Biolozi izbušili 900 metara duboku rupu u antarktičkom ledu i ostali u čudu: "Ovo ne bi trebalo biti ovdje"

Duboko ispod antarktičkog leda i daleko i od najmanje zrake sunčeve svjetlosti, tim britanskih biologa pronašao je novu vrstu živih organizama, u uvjetima u kojima živih organizama zapravo ne bi trebalo biti.

Branimir Vorša | 16.02.2021. / 15:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

James Smith i Paul Anker iz British Antarctic Surveyja probušili su rupu u 900 metara debelom ledenom sprudu Filchner-Ronne te su u njega spustili kameru kako bi proučavali mulj na dnu mora.

Na njihovo opće iznenađenje, na jednom velikom kamenu koji leži na dnu ispod toliko leda, uočili su 16 spužvi i 22 neidentificirane životinje. To je prvi put da je nepokretan oblik života pronađen duboko ispod antarktičkog leda.

Postoji čitav niz razloga zbog kojih ne bi trebali biti tamo, ističe Huw Griffits iz British Antarctic Surveyja, koji je analizirao snimku. On smatra da te živortinje preživljavaju hraneći se nutrijentima koji se nalaze u vodi čija temperatura iznosi ledenih -2 stupnja Celzija.

Ono što znanstvenike zbunjuje jest da su te životinje toliko udaljene od očitih izvora nutrijenata, obzirom da je kamena gromada na kojoj se nalaze udaljena čak 260 kilometara od otvorenog mora ispred ledenog spruda Filchner-Ronne, gdje fotosintetički organizmi mogu preživjeti.

Još čudnije jest što hrana kojom se hrane uočene spužve vjerojatno dolazi iz još udaljenijih dijelova antarktičkog mora, kaže Griffits. Prema dosadašnjem poznavanju morskih struja na Antarktiku, najbliža koja bi nosila nutrijente u tom smjeru nalazi se na 600 kilometara udaljenosti.

Zasad je nepoznato jesu li uočene duguljaste životinje nalik stabljikama, poznate ili nepoznate znanosti i koliko dugo žive te kako se hrane.

No, uočeni oblici života nisu samo pronađeni na toj gromadi, jer je jedna spužva uočena i na drugom kamenu u blizini.

Otkriće britanskih znanstvenika važno je jer pokazuje koliko je život u najtežim uvjetima na Antarktiku prilagodljiv i raznovrstan, u odnosu na ranija razmišljanja znanstvenika.

Griffits želi pronađene životinje pobliže proučiti, no to će biti popriličan izazov na tako zabačenom mjestu i u tako negostoljubivim uvjetima. Jedno od rješenja su možda podvodna vozila na daljinsko upravljanje, koja se mogu kroz rupu spustiti do dna mora i pobliže snimiti što se zapravo dolje događa.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti