Bivši Googleov šef osniva tehnološko sveučilište koje će pripremati IT-jevce za rad u državnim službama

Nudit će studije poput kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije ne bi li SAD uhvatio korak s drugim državama, ponajprije Kinom.

Martina Čizmić | 22.07.2020. / 12:09

Eric Schmidt (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bivši šef Googlea Eric Schmidt udružio je snage s bivšim zamjenikom državnog tajnika za obranu Robertom Workom i krenuo u osnivanje tehnološkog sveučilišta koje bi trebalo biti konkurencija dobro poznatima MIT-u i Stanfordu.

Kako pišu američki mediji, US Digital Service Academy, kako bi se sveučilište trebalo zvati, bit će usmjereno prije svega na educiranje novih generacija developera i programera za potrebe američke administracije.

Tako će nuditi studije poput kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije ne bi li SAD uhvatio korak s drugim državama, ponajprije Kinom.

Naime, tradicionalno su najbolji programeri dolazili s MIT-a i Stanforda, no umjesto u državnu službu, odlazili su u privatni sektor gdje su plaće i povlastice puno bolje i izdašnije. To je državu ostavilo na cjedilu, pogotovo u kontekstu sve važnijeg pitanja kibernetičke sigurnosti.

Schmidt i Work nadaju se da će njihova Akademija postati pandan MIT-u i Stanfordu, ali uz usmjeravanje studenata prema zapošljavanju u državnim institucijama.

Akademija već ima potporu Nacionalne sigurnosne komisije za umjetnu inteligenciju, a sljedeći je korak rasprava o Akademiji u Kongresu.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti