Bivši politički analitičar Pentagona u knjizi otkriva kako su američki marinci jednostavnim glupiranjem zavarali DARPA-ina robota

Najsofisticiranije robote koje je Pentagon koristio lako je prevariti s posve nesvakidašnjim metodama prerušavanja. Riječ je o slabosti koja se ističe u nadolazećoj knjizi bivšeg američkog političkog analitičara, čije je dijelove na Twitteru već objavio urednik za obranu The Economista.

Branimir Vorša | 30.01.2023. / 12:03

Američki marinac gura robota Spot u DARPA-inom eksperimentu
Američki marinac gura robota Spot u DARPA-inu eksperimentu (Foto: Afp)

Paul Scharre, bivši politički analitičar Pentagona i vojni veteran, u knjizi "Četiri bojna polja: moć u doba umjetne inteligencije", koja će se u javnosti pojaviti 28. veljače, piše da je tim Agencije za napredna istraživanja u obrani (DARPA) uvježbavao svoje robote s timom marinaca šest dana kako bi poboljšao sustave umjetne inteligencije tih robota.

U odlomcima iz knjige objavljenima na Twitteru Scharre detaljno opisuje kako su američki marinci na kraju spomenutog tečaja osmislili igru za testiranje inteligencije DARPA-inih robota.

Glupi trikovi dovoljni za pametni algoritam

Coded Visability dimna zavjesa, ilustracija Amerikanci razvijaju pametnu dimnu zavjesu koja će zaslijepiti samo neprijateljsku vojsku

Osam marinaca postavilo je robota u središte kružnog toka i pronašlo kreativne načine da mu priđu, s ciljem da se približe dovoljno da dotaknu robota, a da ne budu otkriveni. Dvojica marinaca radila su salto na 300 metara. Druga dvojica sakrila su se ispod kartonske kutije, uz konstantno hihotanje. Jedan je hodao s granama jelke, pretvarajući se da je drvo i uz veliki podsmijeh, piše u navedenim odlomcima.

Nijednog od osam američkih marinaca koji su se skrivali na navedene načine robot nije uspio otkriti.

AI je bio uvježban da otkriva ljude koji hodaju. Ne ljudi koji rade salto, skrivaju se u kartonskoj kutiji ili se maskiraju u stablo. Dakle, ti jednostavni trikovi, koje bi čovjek lako otkrio, bili su dovoljni da razbiju algoritam, napisao je Scharre.

Ipak, ostaje nejasno kada su se vježbe u Scharreovoj knjizi odvijale ili koja su poboljšanja napravljena u sustavima od tada. DARPA-ini roboti dugo su se suočavali s preprekama u njihovoj izvedbi, uključujući lošu ravnotežu i zabrinutost zbog njihova potencijala da izazovu slučajna ubojstva, zbog nepredvidivosti ponašanja AI-ja.

Odgovor iz DARPA-e

Iz DARPA-e su komentirali objavu s Twittera.

Slika nije dostupna Američka vojska napokon uspješno testirala svoje hipersonično oružje: "To je trenutak za povijest"

Konkretni eksperiment na koji se čini da se ovo odnosi, dio našeg programa Squad X Core Technologies, bio je rani prototip testa za poboljšanje situacijske svijesti odreda otkrivanjem približavanja ljudi. U sljedećem eksperimentu naš je tim pokazao sposobnost detekcije koja je premašila očekivanja u puno izazovnijem okruženju. To je priroda visokorizičnih programa kojima se aktivno upravlja. Nismo čitali knjigu, ali općenito neprestano testiramo i eksperimentiranje s novim tehnologijama. Svakako ima još puno posla za unaprjeđenje sposobnosti umjetne inteligencije i vidjeli smo ogromna obećanja u njezinim aplikacijama za nacionalnu sigurnost, rekao je glasnogovornik DARPA-e za Business Insider.

Neke od tehnologija koje je DARPA nedavno poduprla uključuju senzore za otkrivanje bolesti koji se ubrizgavaju pod kožu, raketu na nuklearni pogon koja bi mogla odvesti ljude na Mars i rojeve bespilotnih letjelica koje pokreće umjetna inteligencija.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti