Blackphone 2 – telefon za one kojima je privatnost na prvom mjestu

Blackphone 2 isporučuje se s PrivateOS operativnim sustavom, aplikacijama za šifriranu komunikaciju i browserom za anonimno surfanje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2015. / 09:14

Blackphone 2 – telefon za one kojima je privatnost na prvom mjestu

Kompanija Silent Circle na prošlogodišnjem Mobile World Congressu prikazala je pametni telefon Blackphone za kojeg su tada rekli da je jedan od najsigurnijih smartphonea na svijetu. Isporučivao se s PrivatOS operativnim sustavom, predinstaliranim aplikacijama za šifriranu komunikaciju, s mobilnim preglednikom internetskih stranica za anonimno surfanje internetom i slično. Na ovogodišnjem izdanju MWC sajma u Barceloni predstavili su nasljednika ovog uređaja, ali su i najavili svoj prvi tablet te će glavni naglasak na ovim uređajima također biti na zaštititi privatnosti njihovih korisnika. No, iako je Blackphoneu 2 privatnost na prvom mjestu, ovaj se mobilni uređaj može pohvaliti i s naprednim hardverom kakav danas krasi neke od najjačih modela na tržištu. Tako novi Blackphone dolazi sa 64-bitnim osmojezgrenim procesorom, ima 3GB RAM-a, utor za microSD memorijske kartice i ekran dijagonale 5,5 inča rezolucije 1,920x1,080 piksela zaštićen Gorilla Glassom 3.

Kapacitet baterije iznosi 3,060mAh te je riječ o bateriji koja se može napuniti jako brzo, objavili su na Cnetu. U Silent Circleu sa svojim novim telefonom žele postati ono što je u prijašnjem desetljeću bio BlackBerry – pametni telefon namijenjen poslovnjacima i korporacijama, a koliko je zaštita od hakerskih napada i špijuniranja važna za poslovne korisnike, najbolje možemo vidjeti na nedavnom primjeru napada na Sony. Također, zahvaljujući novoj verziji softvera, sadržaj na Blackphoneu moći će biti podijeljen na poslovni i privatni tako da će npr. administratori kompanija moći izbrisati sav sadržaj s poslovnog dijela telefona, dok će sadržaj s privatnog dijela ostati netaknut. 'Ovo je sexy i siguran telefon', komentirao je na konferenciji za novinare izvršni direktor Silent Circlea Bill Connor i rekao da će njegova cijena biti ista kao cijena prvog modela – 649 dolara, a u prodaji će se pojaviti tek u srpnju ove godine. Do kraja godine očekujemo i prvi tablet ove kompanije – Blackphone+ za kojeg u ovoj kompaniji kažu da je prvi tablet na svijetu koji je fokusiran prvenstveno na privatnost. Još nema puno informacija o ovom uređaju te je poznato samo da će raditi na Qualcommovom procesoru i da će imati ekran dijagonale sedam inča.

Foto: Silent Circle

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti