Bliže se novi izbori: Bitka za birače vodit će se i u digitalnom svijetu prepunom izazova na koje mnogi nisu spremni

Gong je organizirao okrugli stol pod nazivom “Superizborna godina u Hrvatskoj - novi izazovi u kampanjama”.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2024. / 14:15

Gongov okrugli stol (Foto: Gong)

Tehnologija, internet i društvene mreže znatno su utjecale i na izborne procese koji se sada suočavaju s različitim izazovima - od lažnih vijesti pa do različitih oblika manipulacija. S takvim su izazovima jednako suočeni izborni procesi u SAD-u, kao u zemljama EU poput Lijepe Naše, a na njih moraju biti spremni kako političari, tako i birači.

Kako bi se što bolje pripremili za nadolazeće izbore te ukazali na potencijalne probleme, kao i rješenja za te probleme Gong je organizirao okrugli stol pod nazivom “Superizborna godina u Hrvatskoj - novi izazovi u kampanjama”.

Slika nije dostupna Istraživanje otkrilo zanimljive obrasce: Dezinformacije na Facebooku se ponašaju kao super organizam

Na ovoj raspravi sudjelovale su predsjedničke kandidatkinje, Ivana Kekin iz Možemo i nezavisna Marija Selak Raspudić, Arsen Bauk iz SDP-a, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pravobraniteljice za djecu Tatjana Holjevac, Milica Vučković s Fakulteta političkih znanosti, članica Adria Digital Media Observatory i Facta Politike, te Domagoj Maričić, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a.

Odmah na uvodu direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet naglasila je kako digitalni segment postaje sve važnija komponenta političkih kampanja koji ima i neke negativne konotacije poput sve naprednijih manipulacija, s kojima izborna administracija sve teže drži korak. S istim su izazovima suočeni i birači te je poručila kako oni ne smiju biti sami u pokušaju da se sačuvaju od manipulacija.

Bruna Marinović, jedna od autorica Gongove analize Strani utjecaji na izbore - političko prepucavanje ili realna opasnost?”, posebno je naglasila negativnu i manipulativnu komunikaciju najviših nositelja vlasti koja potiče polarizaciju, netrpeljivost te razara politički dijalog i pomiče temu javnog diskursa sa stvarnih problema koji muče ove građane: Politički narativi u kojima se političke suparnike optužuje za zastupanje “nečijih” stranih interesa osobina je koju dijele sva tri promatrana aktera Gongove analize - premijer, predsjednik i Domovinski pokret, koristeći ih u svrhu političkog prepucavanja, objasnila je Marinović.

Institucijama nedostaje kadra i znanja

Matej Mikašinović-Komšo, predstavljajući Gongovu analizu političkih narativa na TikToku, istaknuo je da postoji snažna prisutnost političara i stranaka različitih uvjerenja na spomenutoj društvenoj mreži. Pri tome je posebno naglasio kako vodeće političke račune s najvećim brojem objava i pratitelja nemaju velike i poznate stranke, već alternativni i izvanstranački politički akteri. Iako nemaju stranačku podršku i njihovu infrastrukturu te iako nisu toliko prisutni u tradicionalnim medijima, oni svoje poruke šire putem TikToka.

Ivana Kekin, predsjednička kandidatkinja Možemo, kaže kako to pokazuje kako su takvi neformalni kanali danas postali itekako važno u širenju političkih poruka, ali i putem njih se izrazito snažno šire lažne vijesti i teorije zavjere

Među inim, kao jedan od velikih problema Marija Selak Raspudić izdvojila je i botove koji su aktivni na društvenim mrežama, što utječe na javno mnijenje, a naglasila je kako kako za uspješnu političku kampanju nije dovoljna samo uspješna kampanja na društvenim medijima, nego i tradicionalna kampanja i prisutnost u mainstream medijima.

Arsen Bauk iz SDP-a, osvrćući se na Gongovu analizu o HDZ-ovim botovima, rekao je da Hrvatska u Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ima strog okvir financiranja promidžbe i stranaka, ali mu se čini da tijela koja to nadziru - to čine bez nekakvog promišljanja. Kaznit će se netko ako zakasni predati izvještaj koji je inače točan, a za ovakve stvari koje su očite, reći će da nisu nadležni primjenjivati zakon, rekao je Bauk.

Slika nije dostupna Gong i Code for Croatia upozoravaju: Širenje dezinformacija može se suzbiti samo ranom detekcijom

Tatjana Holjevac, zamjenica Pravobraniteljice za djecu, osudila je korištenje djece u razne političke svrhe te je apelirala na sve kandidate da se u svom djelovanju zalažu za podizanje kvalitete života djece i podizanje položaja djece u društvu, pritom da se poštuje pravo djece na privatnost, dodajući kako ipak ne smatra da je svako izlaganje djece u političkim kampanjama negativno.

U raspravi je bilo riječ i o nadzoru digitalnog sadržaja, a Domagoj Maričić, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a, naglasio je kako to nije njihov posao te ga neće raditi. Iako je Gongova preporuka institucijama da budu proaktivne, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter objasnila je kako je to teško jer im nedostaje kadra i znanja, a imaju problem s privlačenjem kvalitetnih kadrova.

S obzirom na to da nam uskoro slijede predsjednički izbori, jasno je kako će se o temama uloge tehnologije i društvenih mreža te botova i manipulacije govoriti sve više tijekom sljedećih tjedana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti