Blockchain je stigao: Financijske tvrtke i banke predvodnice u upotrebi nove tehnologije

Blockchain tehnologija otvara mogućnosti kao što su manji troškovi, veća brzina te transparentnost i sljedivost.

Martina Čizmić | 29.08.2018. / 16:50

Blockchain (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Blockchain tehnologija u posljednjih je godinu dana prerasla iz nečeg vezanog isključivo uz kriptovalute u tehnologiju budućnosti. Sve više industrija prepoznaje vrijednost blockchaina i uvodi tu tehnologiju u svoje poslovanje. Dovoljno je spomenuti da je i UEFA prihvatila blockchain kao temelj za svoj sustav prodaje nogometnih ulaznica.

Novo PwC-ovo istraživanje „Blockchain je stigao. Koji je vaš sljedeći korak?“ ispitalo je 600 rukovoditelja u 15 zemalja i teritorija o njihovom razvoju blockchaina te o njihovom mišljenju o potencijalu blockchaina.

S obzirom da blockchain tehnologija mijenja poslovanje i trgovinu, istraživanje je zabilježilo do sada najjasniji pokazatelj bojazni organizacija da će zaostati uslijed globalnog razvoja blockchain tehnologije koja otvara mogućnosti kao što su manji troškovi, veća brzina te transparentnost i sljedivost.

Tvrtke su već krenule u implementaciju

Četvrtina ispitanih rukovoditelja zabilježila je kako su u njihovim organizacijama ili u tijeku (10 %) ili potpuno primijenjeni (15 %) pilot projekti implementacije blockchain tehnologije. Gotovo trećina (32 %) razvija projekte, a petina ih (20 %) provodi istraživanja na tom području.

SAD (29 %), Kina (18 %) i Australija (7 %) trenutno se smatraju najnaprednijima u razvoju blockchain projekata. Međutim, ispitanici vjeruju da će u roku od tri do pet godina Kina prestići SAD (30 %) i time premjestiti prvotno središte utjecaja i aktivnosti koje se trenutno nalazi u SAD-u i Europi.

Istraživanje je pokazalo kako razvoj financijskih usluga dominira na području blockchain tehnologije pri čemu 46 % ispitanih smatra kako one trenutačno predstavljaju vodeći sektor, a 41 % smatra kako će to biti slučaj u bližoj budućnosti (u roku od 3 - 5 godina). Ispitanici smatraju da sektori s rastućim potencijalom u razdoblju od sljedećih 3 do 5 godina uključuju energetiku i komunalne usluge (14 %), zdravstvo (14 %) i industrijsku proizvodnju (12 %).

Ono što su nam rukovoditelji pokazali jest da nitko ne želi da ga blockchain zaobiđe, bez obzira što su u ovoj ranoj fazi njegovog razvoja još uvijek prisutne bojazni vezane uz povjerenje i regulativu, izjavio je Steve Davies, PwC-ov voditelj usluga vezanih za blockchain. Dobro osmišljen blockchain ne samo da ukida posrednike već ujedno smanjuje troškove, povećava brzinu, doseg, transparentnost i sljedivost mnogih poslovnih procesa. Poslovni argumenti mogu biti uvjerljivi ako organizacije razumiju što im je konačan cilj u korištenju te tehnologije i usklade ga sa svojim ustrojem.

Najveće prednosti blockchain tehnologije razvit će se i ostvariti putem zajedničkih platformi unutar sektora. No istraživanje pokazuje da se ovo neće dogoditi ako se tvrtke u svakom sektoru, uključujući konkurente, ne usuglase po pitanju zajedničkih standarda i suradnje.

Još uvijek postoji doza nepovjerenja

Unatoč potencijalu ove tehnologije, ispitanici su naveli povjerenje kao jednu od najvećih prepreka usvajanju blockchaina. 45 % ispitanika smatra to preprekom za usvajanje blockchain tehnologije: 48 % vjeruje kako je prepreka regulatorna neizvjesnost. Povjerenje među korisnicima najviše zabrinjava ispitanike u Singapuru (37 %); UAE (34 %) i Hong Kongu (35 %), odražavajući, dijelom, dominaciju financijskih usluga u razvoju blockchaina. Zabrinutost po pitanju regulatorne neizvjesnosti naizraženija je u Njemačkoj (38 %); Australiji (37 %) i UK (32 %).

Blockchain bi prema svojoj definiciji trebao povećati povjerenje. No u stvarnosti se tvrtke na gotovo svakom koraku suočavaju s pitanjima povjerenja. Ako se na samom početku ne uspostavi jasan poslovni plan, doći će do zastoja u realizaciji projekata, nastavlja Davies. Poduzeća moraju uložiti više truda kako bi ugradili u vlastito poslovanje načine rješavanja pitanja povjerenja i regulative.

Razvoj i implementacija blockchaina kako bi se ostvario njegov puni potencijal nije IT projekt. To je transformacija poslovnih modela, uloga i procesa. Za to je potreban jasan poslovni plan, ekosustav koji će osigurati podršku te pravila, standardi i fleksibilnost za postupanje s povezanim regulatornim promjenama.

Jedno od troje ispitanih koji su zabilježili malo ili nikakvih aktivnosti s blockchainom, kao razlog za izostanak napretka naveli su troškove (31 %), nesigurnost oko toga kako započeti (24 %) te pitanja upravljanja (14 %).

Na što treba obratiti pozornost?

Istraživanje je prepoznalo četiri ključna područja na koja se potrebno usredotočiti prilikom razvijanja internih ili sektorskih platformi:

1. Izrada poslovnog plana: organizacije mogu započeti s aktivnostima u malom obujmu, ali moraju naznačiti jasnu svrhu inicijative kako bi je ostali sudionici mogli poistovjetiti te se sukladno tome prilagoditi.

2. Izgradnja ekosustava: Sudionici iz različitih poduzeća unutar istog sektora trebali bi se okupiti kako bi izradili zajednički skup pravila za upravljanje blockchainom. Od 15 % ispitanika koji već primjenjuju blockchain, 88 % su već bili voditelji ili aktivni članovi blockchain konzorcija.

3. Razvoj mogućnosti onoga što korisnici mogu vidjeti i primijeniti: partneri trebaju pravila i standarde za odobrenje pristupa. Uključivanje stručnjaka za rizike na području prava, usklađenosti i kibernetičke sigurnosti od samog početka omogućit će postavljanje okvira za blockchain kojima će regulatorna tijela i korisnici vjerovati .

4. Upravljanje regulatornom neizvjesnošću: Istraživanje upozorava kako bi tijekom sljedećih godina oni koji razvijaju blockchain tehnologije trebali pratiti, ali ne čekati kako će se regulatorni zahtjevi promijeniti u sljedećim godinama. Ključno je povezati se s regulatornim tijelima kako bi sudjelovali u oblikovanju razvoja cjelokupnog okruženja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti