Snimke satelita Sentinel-5 pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. ožujka u velikim gradovima, među kojima u Bruxellesu, Parizu, Madridu, Milanu i Frankfurtu, zabilježeno smanjenje prosječne razine štetnog dušikova dioksida u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije.

To se poklapa s uvođenjem mjera ograničenja cestovnog prometa, najvećeg izvora dušikova dioksida, i smanjenjem proizvodnje u tvornicama koje ispuštaju štetne plinove u velikom broju europskih zemalja uslijed pandemije koronavirusa.

Nove snimke, koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA), a analizirao Europski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustoću plina dušikova dioksida, koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak.

Dnevne vremenske prilike mogu utjecati na razinu zagađenosti atmosfere, pa satelitske snimke uzimaju 20-dnevni prosjek i zanemaruju podatke uzete za oblačnih dana.

Podaci Europske agencije za okoliš (EEA) pokazuju sličan trend u razdoblju od 16. do 22. ožujka. U Madridu prosječna razina dušikova dioksida pala je za 56 posto na tjednoj razini nakon što je španjolska vlada 14. ožujka zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih.

EPHA ističe da ljudima koji žive u zagađenim gradovima prijeti veća opasnost od zaraze Covidom-19 jer produljena izloženost zraku loše kvalitete može oslabiti imunološki sustav.

Kina je u veljači, kada je vlada uvela stroge mjere ograničenja kretanja radi suzbijanja epidemije koronavirusa, također zabilježila pad razine zagađenja dušikovim dioksidom u gradovima.

Zagađenost zraka uzrokom je oko 400 tisuća preuranjenih smrti svake godine u Europi, podaci su EEA-e.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju