Blue Origin nastavlja s turističkim letovima u svemir nakon dvije godine pauze zbog incidenta u rujnu 2022. godine

Nakon brojnih provedenih korektivnih mjera, američki Blue Origin u nedjelju kreće s novim turističkim letovima u svemir.

Branimir Vorša | 15.05.2024. / 14:04

Lansiranje Blue Originove rakete
Lansiranje Blue Originove rakete (Foto: Afp)

Tvrtka Blue Origin američkog milijardera Jeffa Bezosa, spremna je trijumfalno se vratiti u svemir nakon gotovo dvije godine pauze zbog neuspjeha njihove posljednje misije.

Predviđena za nedjelju, misija NS-25 poletjet će s lansirnog mjesta jedan u zapadnom Teksasu, s početkom u 15:30 sati po hrvatskom vremenu. Među šesteročlanom posadom je i Ed Dwight, prvi afroamerički kandidat za astronauta u Sjedinjenim Državama.

Raketa New Shepard, koja je prizemljena od incidenta u rujnu 2022. godine, izvest će taj ključni povratnički let u svemir. Nakon navedenog incidenta, američka Savezna uprava za zrakoplovstvo provela je opsežnu provjeru, potvrđujući zaključke tvrtke Blue Origin.

Tvrtka je dobila mandat za provedbu 21 korektivne mjere, uključujući izmjene motora i organizacijsko restrukturiranje. Nastavak misija Blue Origin označava značajnu prekretnicu u području istraživanja svemira, označavajući nepokolebljivu predanost te tvrtke sigurnom i pouzdanom putovanju u svemir.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti