BodyRecog: Nakon brojnih nagrada, hrvatska aplikacija kreće u osvajanje svjetskog tržišta

Među brojnim izlagačima na ovogodišnjem CES-u bila je i Anita Bušić s inovativnom aplikacijom BodyRecog

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.01.2016. / 07:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošlog tjedna u Las Vegasu završen je najveći tehnološki sajam na svijetu, Consumer Electronic Show (CES) na kojem su izlagači iz cijelog svijeta predstavili brojne zanimljive i inovativne proizvode, a kao i prošlih godina, niti ovaj CES nije prošao bez hrvatskih predstavnika. Jedna od kompanija iz Hrvatske koje su izlagali na CES-u jest Live Good Anite Bušić koja se na ovom sajmu predstavila s aplikacijom BodyRecog s kojom je do sada već osvojila čak jedanaest međunarodnih nagrada za inovativnost.

Poslovna priča kao inspiracija mladima

Priča o Aniti Bušić i njenom startupu jako je zanimljiva te može poslužiti kao inspiracija brojnim nezaposlenima koji su već mjesecima i godinama na burzi i potpuno su izgubili nadu u bolje sutra u Hrvatskoj te svoju budućnost traže surfajući po internetskim portalima u potrazi za poslom u Njemačkoj, Švedskoj ili Kanadi. Nakon što je u travnju 2011. ostala bez posla, mag. molekularne biologije bila je uvjerena kako će, zahvaljujući vrhunskim kvalifikacijama i golemom radnom iskustvu, brzo pronaći novi posao, no kako nitko nije odgovarao na brojne poslane zamolbe, odlučila je uzeti stvari u svoje ruke.

'Nisam se prije usudila odvažiti otvoriti nešto svoje, jer su svi oko mene govorili da je bolje i sigurnije raditi u struci, u državnoj službi, nego upustiti se u tako velik rizik. Međutim, život me je doslovno gurnuo u tom smjeru, jer su to bila jedina vrata koja su mi se otvarala. Svugdje drugdje su mi bila zalupljena pred nosom pa je logika odredila ići ondje kamo se jedino moglo', rekla je u razgovoru za Zimo Anita.

Pri ulasku u poduzetničke vode imala je veliku potporu obitelji (iako je mama savjetovala kako je bolji siguran posao u državnoj službi) i prijatelja, a posebno naglašava važnost brojnih edukacija koje je prošla i koje su osnažile njenu odluku da postane poduzetnica i ojačale njeno samopouzdanje u svijetu poduzetništva. 'Mislim da su meni kao ženi te edukacije bile iznimno značajan korak prema poduzetništvu, jer su mi, osim same edukacije, dale priliku razgovarati i družiti se s iskusnim poduzetnicima, a i s početnicima u poduzetništvu'.

Prilikom razmišljanja o pokretanju vlastitog biznisa imala je različite ideje – od otvaranja dućana zdrave hrane, pisanja knjiga o zdravim stilovima života i individualnih savjetovanja o poboljšanju zdravstvenog statusa, no 2013. odlučila se za razvoj mobilne aplikacije 'koja još nije napravljena, a za kojom postoji velika potreba'. 'Zapravo, moja je izvorna ideja izraditi softverski program za personalizirani program prehrane, tjelovježbe i otpuštanja stresa, a na temelju tjelesnog tipa i tjelesnog oblika čovjeka. U to bi bila uključena najnovija saznanja o međudjelovanju genetike, prehrane, imuniteta, metabolizma i hormona pojedinca s njegovim okolišem.

BodyRecog je zapravo prva faza tog idejnog projekta koji omogućava određivanje tjelesnog tipa i tjelesnog oblika čovjeka te analizira dobivene podatke'. Anita je firmu 2014. otvorila i u Londonu, a glavno sjedište kompanije ove će godine preseliti u Boston – dok će u Hrvatskoj nastaviti s istraživanjem i razvojem, američka kompanija bit će zadužena za prodaju i marketing.

Što je BodyRecog

BodyRecog je sustav za analizu i mjerenje ljudskog tijela uz pomoć kamere pametnog telefona, odnosno inovativna fotoaplikacija koja digitalno mjeri ljudsko tijelo, prikazuje rezultate mjerenja na fotografiji izmjerenog, analizira dobivene podatke, objašnjava zdravstvenu biometriku, procjenjuje zdravstvene rizike te daje stručne preporuke na temelju dobivenih podataka.

Ova aplikacija dolazi u dvije verzije: kućnoj za zdravstveno-osviještene pojedince i profesionalnoj za liječnike, trenere, nutricioniste, farmaceute, biomedicinske znanstvenike itd. Prvi modul BodyRecoga omogućava korisnicima uspješnije oblikovanje svojih tijela, odnosno prilikom praćenja bilo kojeg programa dijete ili vježbanja, korisnici mogu točno pratiti gdje su točno u centimetar na tijelu izgubili masno tkivo ili dobili na mišićnoj masi. 'Osim otkrivanja korisnikovih zdravstvenih rizika za srčano-žilna oboljenja, dijabetes i neke vrste raka, svrha prvog modula BodyRecoga je pomoći korisniku zadržati motivaciju i ustrajati u svojoj namjeri promjene životnog stila te nuđenje sustavne povratne informacije i podrške, ali također omogućava dodatnu podršku i povratnu informaciju od liječnika, trenera, nutricionista, prijatelja i sl.'

Anita kaže kako trenutno dovršavaju razvoj prvog modula BodyRecoga (i kućne i profesionalne verzije) te ih želi što prije lansirati na tržište, a usporedo s tim, pripremaju i tržište sa strateškim partnerima i znanstvenu validaciju i verifikacije aplikacije te klinička ispitivanja iste kako bi mogli ući na medicinsko tržište.

Izlaganje na CES-u

Izlaganje na najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu omogućilo joj je pronalazak novih strateških partnera zainteresiranih za distribuciju i/ili primjenu BodyRecoga. 'Osim toga, pronašla sam nove suradnike za daljnji razvoj aplikacije, za daljnji razvoj poslovanja, za različita rješenja marketinga BodyRecoga te zainteresirane ulagače. Definitivno kudikamo više nego što sam očekivala. Ujedno sam svakodnevno imala intervjue s novinarima, što pomaže u promociji proizvoda', komentirala je za Zimo svoje iskustvo s ovog sajma Anita.

Glasajte za BodyRecog

BodyRecog do sada je osvojio jedanaest međunarodnih prestižnih nagrada za inovativnost, a Grad Zagreb Aniti Bušić prošle je godine dodijelio nagradu „Oton Kučera“ za osobite zasluge u promicanju tehničke kulture – kategorija Inovacije. Ujedno, BodyRecog je predstavnik hrvatske ideje za natjecanje IDEAS FROM EUROPE koje traje do 31. siječnja, a na ovoj stranici i vi možete dati svoj glas za hrvatskog predstavnika – sve što je potrebno jest kliknuti na crveno polje 'Vote for Croatia – Anita Bušić'.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti