Posljednjih dana prošle godine, šetajući s kolegicom u 1 i 30 ujutro nakon što je završila s poslom, mlada se zaposlenica kineske kompanije za e-trgovinu Pinduoduo srušila na cesti i, nažalost, preminula. Iako službeni uzrok smrti nije poznat te je o ovoj tragediji objavljeno malo detalja (poznato je samo da je 22-godišnjakinja imala bolove u trbuhu), brojni internetski korisnici uzrok su pronašli u preopterećenju na radnom mjestu, odnosno brojnim prekovremenim radnim satima.

Slika nije dostupna Ako ne želite raditi 12 sati dnevno, 6 dana tjedno, nemojte se ni prijavljivati na posao

Njena je smrt u kineskoj javnosti ponovno aktivirala temu negativnog učinka (cjelodnevnog) radnog vremena u tehnološkim kompanijama na zdravlje radnika. Veliki pritisak na radnike i cjelodnevni rad, gotovo bez odmora, realnost je za dio zaposlenika u tehnološkim kompanijama u Kini. Dovoljno se samo sjetiti izjave osnivača i bivšeg prvog čovjeka Alibabe Jacka Ma (koji je trenutačno nestao iz javnosti) koji je radno vrijeme u Kini opisao brojkama “996”, što znači rad od 9 do 21, šest dana tjedno. Nije teško pretpostaviti kakve sve negativne posljedice, kratkoročne i dugoročne, takav tempo rada može ostaviti te, pored svega, ljudima uopće ne ostavlja privatno vrijeme koje bi mogli posvetiti odmoru, druženju s prijateljima ili odmoru.

Da se nešto mora promijeniti upozorili su i iz kineske službene novinske agencije Xinhua, iz koje su sve u tehnološkom sektoru pozvali na skraćivanje radnog vremena i promjenu “bolne i abnormalne kulture prekovremenog rada”. Ljudi trebaju slijediti svoje snove, no njihova se radna i ljudska prava ne smiju kršiti, a naglasili su kako poticanjem takva rada bez radnog vremena, poslodavci možda krše zakon.

Slika nije dostupna Gdje je nestao Jack Ma? Kineski multimilijarder kritizirao je vlast u listopadu i od tada se više nije pojavio u javnosti

Prema kineskom radnom pravu, rad treba biti ograničen na pet dana tjedno i ne više od 44 sata, no dok se ta prava primjenjuju za one zaposlene u državnim i javnim službama, njih se ne pridržavaju kompanije koje nemaju doticaj s državnim sektorom.

Izvor: AP News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju