Bolna kultura prekovremenog rada: Kineska novinska agencija poziva na skraćenje radnog vremena i poštivanje radnih prava

Nakon smrti jedne mlade zaposlenice kineske tehnološke kompanije iz državne novinske agencije pozvali su na prekid kulture prekovremenog rada zaposlenika koji su izgubili privatne živote.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.01.2021. / 15:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih dana prošle godine, šetajući s kolegicom u 1 i 30 ujutro nakon što je završila s poslom, mlada se zaposlenica kineske kompanije za e-trgovinu Pinduoduo srušila na cesti i, nažalost, preminula. Iako službeni uzrok smrti nije poznat te je o ovoj tragediji objavljeno malo detalja (poznato je samo da je 22-godišnjakinja imala bolove u trbuhu), brojni internetski korisnici uzrok su pronašli u preopterećenju na radnom mjestu, odnosno brojnim prekovremenim radnim satima.

Slika nije dostupna Ako ne želite raditi 12 sati dnevno, 6 dana tjedno, nemojte se ni prijavljivati na posao

Njena je smrt u kineskoj javnosti ponovno aktivirala temu negativnog učinka (cjelodnevnog) radnog vremena u tehnološkim kompanijama na zdravlje radnika. Veliki pritisak na radnike i cjelodnevni rad, gotovo bez odmora, realnost je za dio zaposlenika u tehnološkim kompanijama u Kini. Dovoljno se samo sjetiti izjave osnivača i bivšeg prvog čovjeka Alibabe Jacka Ma (koji je trenutačno nestao iz javnosti) koji je radno vrijeme u Kini opisao brojkama “996”, što znači rad od 9 do 21, šest dana tjedno. Nije teško pretpostaviti kakve sve negativne posljedice, kratkoročne i dugoročne, takav tempo rada može ostaviti te, pored svega, ljudima uopće ne ostavlja privatno vrijeme koje bi mogli posvetiti odmoru, druženju s prijateljima ili odmoru.

Da se nešto mora promijeniti upozorili su i iz kineske službene novinske agencije Xinhua, iz koje su sve u tehnološkom sektoru pozvali na skraćivanje radnog vremena i promjenu “bolne i abnormalne kulture prekovremenog rada”. Ljudi trebaju slijediti svoje snove, no njihova se radna i ljudska prava ne smiju kršiti, a naglasili su kako poticanjem takva rada bez radnog vremena, poslodavci možda krše zakon.

Slika nije dostupna Gdje je nestao Jack Ma? Kineski multimilijarder kritizirao je vlast u listopadu i od tada se više nije pojavio u javnosti

Prema kineskom radnom pravu, rad treba biti ograničen na pet dana tjedno i ne više od 44 sata, no dok se ta prava primjenjuju za one zaposlene u državnim i javnim službama, njih se ne pridržavaju kompanije koje nemaju doticaj s državnim sektorom.

Izvor: AP News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti