Borba protiv lažnih vijesti na Googleov način: Uplaćuju 25 milijuna dolara u Europski fond za medije

Novoosnovani fond trebao bi djelovati pet godina, a okuplja znanstvenike, stručnjake za provjeru informacija, neprofitne organizacije i druga tijela.

Hina | 02.04.2021. / 14:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Google će uplatiti 25 milijuna američkih dolara u novoosnovani Europski fond za medije i informacije za borbu protiv lažnih vijesti.

Google je to objavio u srijedu u kontekstu kritika da tehnološki divovi ne čine dovoljno za razotkrivanje dezinformacija na internetu.

Pandemija COVID-19 i američki izbori prošle godine izazvali su veliko povećanje dezinformacija, a neki kritiziraju društvene medije što nisu proaktivniji u suzbijanju tog problema. Regulatori su najavili da bi mogli uvesti stroge restrikcije.

Europski fond za medije i informacije, koji su prošli tjedan pokrenuli Zaklada Calouste Gulbenkian i Europski sveučilišni institut, ima za cilj okupiti znanstvenike, stručnjake za provjeru informacija, neprofitne organizacije i druga tijela koja djeluju u javnom interesu kako bi pomogli u borbi protiv lažnih vijesti.

Proživljavajući neizvjesnost i izazove protekle godine, pokazalo se važnijim nego ikad da ljudi imaju pristup točnim informacijama i da mogu razlikovati činjenice od fikcije, istaknuo je predstavnik Googlea Matt Brittin u objavi na blogu.

Fond će djelovati pet godina. Europski opservatorij za digitalne medije, projekt Europske komisije osnovan prošle godine koji uključuje stručnjake za provjeru informacija i sveučilišne istraživače, ocjenjivat će i selektirati projekte.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti