Borba protiv "tinejdžera vampira": Italija želi ograničiti uporabu pametnih telefona

Zakon čak predviđa i nadgledanje pretjeranog korištenja pametnog telefona. No nije jasno tko bi to nadgledao, kao ni što bi točno bilo "pretjerano korištenje".

Martina Čizmić | 24.07.2019. / 14:39

Djeca i ekrani (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Ovisnost o internetu i videoigrama ozbiljan je problem o kojem se sve češće govori, no možda je još rašireniji problem ovisnost o mobilnom telefonu.

Gotovo svi ih imamo i rijetko kad ih ispuštamo iz ruku, a u Italiji su zabrinuti da to utječe na njihove tinejdžere.

Članica vladajuće stranke Pet zvijezda Vittoria Casa upozorila je kako bi neograničeno korištenje pametnog telefona trebalo tretirati kao ovisnost.

Slažemo se sa studijma koje pokazuju da iščekivanje 'lajka' na društvenim mrežama potiče lučenje dopamina u mozgu. Baš kao i kod kockanja, izjavila je za The Times.

Upozorila je da tinejdžeri zbog pretjeranog korištenja pametnih telefona postaju "vampiri" koji provode cijelu noć uz ekran telefona, a onda su nervozni i apatični u školi tijekom dana.

Upravo zbog toga talijanska je vlada odlučila uvesti zakon prema kojem bi se ovisnost o mobilnom telefonu tretirala jednako kao ovisnost o kockanju, duhanu ili alkoholu. Osim toga, u osnovne škole uveli bi edukaciju o opasnostima od ovisnosti o pametnim telefonima, a pokrenuli bi i kampanju koja će cijati roditelje.

Zakon čak predviđa i nadgledanje pretjeranog korištenja pametnog telefona. No nije jasno tko bi to nadgledao, kao ni što bi točno bilo "pretjerano korištenje".

Međutim, stručnjaci su skeptični i smatraju da talijanski zakon, ali i drugi slični, neće riješiti problem ovisnosti. Dapače, upozoravaju, kako bi problem mogao biti još izraženiji.

Ističu kako bi trebalo dodatno istražiti što je točno razlog pretjeranog korištenja pametnih telefona te u kojem trenutku učestala uporaba prerasta u pretjeranu i dovodi do ovisnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti