Borbeni AI roboti dolaze: "To je egzistencijalna prijetnja. Postat će mnogo inteligentniji od nas i preuzet će vlast"

'Kum umjetne inteligencije' upozorava na opasnosti od AI oružja, poziva na njegovu regulaciju, ali i naglašava potencijalne koristi AI-ja, unatoč zabrinutostima zbog brzog razvoja te tehnologije.

Branimir Vorša | 11.04.2024. / 08:52

Borbeni AI roboti, ilustracija
Borbeni AI roboti, ilustracija (Foto: Getty Images)

Britansko-kanadski računalni znanstvenik i profesor Geoffrey Hinton, u svijetu poznati i kao 'Kum umjetne inteligencije', izdao je oštro upozorenje u vezi s regulacijom oružja na bazi umjetne inteligencije (AI), naglašavajući nužnost suočavanja s potencijalnim prijetnjama prije nego što one eskaliraju.

Nakon odlaska sa svoje pozicije u Googleu, profesor Hinton ponovio je svoju zabrinutost zbog opasnosti koje su svojstvene AI tehnologiji, u čijem je razvoju odigrao ključnu ulogu. Prijetnja o kojoj sam govorio je egzistencijalna prijetnja. Ta prijetnja je da će te stvari postati mnogo inteligentnije od nas i da će preuzeti vlast, rekao je za irski RTÉ News.

Umjetna inteligencija "Kum umjetne inteligencije" upozorava: Svijet bi mogao postati mjesto u kojem nitko neće moći znati što je istina, a što laž

Borbeni AI roboti neizbježno dolaze

Priznajući poteškoće u predviđanju vjerojatnosti da umjetna inteligencija nadmaši ljudsku inteligenciju, profesor Hinton ukazao je na različite perspektive. Ljudi poput Elona Muska i mene, misle da je vjerojatnost da se to dogodi oko 10 do 20 posto, kaže Hinton.

Ističući višestruke učinke umjetne inteligencije, uključujući dezinformacije i gubitak radnih mjesta, profesor Hinton izrazio je posebnu zabrinutost u vezi s budućim oružjem na bazi AI-ja. Jedna od prijetnji su 'borbeni roboti' koji će bogatim zemljama znatno olakšati vođenje rata protiv manjih, siromašnijih zemalja i oni će biti vrlo gadni i mislim da neizbježno dolaze, upozorio je Hinton.

Osvrćući se na potencijal regulacije, posebno u regijama poput Irske sa značajnom prisutnošću tehnoloških divova, profesor Hinton zalaže se za vladinu intervenciju kako bi sigurnost u razvoju umjetne inteligencije bila prioritet. Vlade mogu izvršiti pritisak na velike tvrtke... da provedu značajan rad na sigurnosti, predlaže Hinton.

Slika nije dostupna Pionir umjetne inteligencije misli da trebamo početi ispočetka

"Ne žalim ni zbog jedne odluke koju sam donio"

Unatoč svojoj zabrinutosti, profesor Hinton naglasio je duboke prednosti koje AI nudi, posebno u zdravstvu i medicini.

Profesor Hinton, koji je u Irskoj primio Ulyssesovu medalju sa Sveučilišta u Dublinu, naglašava važnost bavljenja etičkim dimenzijama umjetne inteligencije. Postoje dvije vrste žaljenja. Postoji žaljenje kada ste donijeli odluku za koju sada mislite da je bila pogrešna odluka, a ja nemam ništa od te vrste žaljenja, poručuje Hinton.

Iako priznaje brzu evoluciju umjetne inteligencije, profesor Hinton ostaje uporan u svom uvjerenju u vezi s prošlim odlukama. Ispostavilo se da se nedavno umjetna inteligencija razvila puno brže nego što sam očekivao i to je zabrinjavajuće, ali ne žalim ni zbog jedne odluke koju sam donio, zaključio je na kraju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti