Došlo je vrijeme za promjene: Pionir umjetne inteligencije misli da trebamo početi ispočetka

Jedan od pionira umjetne inteligencije smatra da bismo trebali zaboraviti sve i početi ponovno.

B.F.M. | 16.09.2017. / 14:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Geoffrey Hinton koautor je znanstvnog rada objavljenog 1986. godine, koji će, četiri desteljeća kasnije, dovesti do revolucije u razvoju umjetne inteligencije. Međutim, Hinton tvrdi da bi se njegova metoda trebala napustiti te pronaći nova metoda za razvijanje umjetne inteligencije.

Hinton je, u intervjuu tijekom konferencije za umjetnu inteligenciju u Torontu, rekao da "duboko sumnja" u metodu propagacije unatrag, na kojoj se temelji većina današnje tehnologije umjetne inteligencije, uključujući i tehnologija koja Appleovoj Siri omogućuje sortiranje slika.

Moje mišljenje je da ju trebamo zaboraviti i početi ponovno, rekao je za Axios.

Drugi znanstvenici na konferenciji rekli su da je Hintonva metoda još uvijek temelj budućeg razvoja umjetne inteligencije. Međutim, Hinton tvrdi da će, kako bi značajan napredak bio ostvaren, nova metoda morati biti izmišljena.

Max Planck je rekao: 'Znanost napreduje jedan po jedan sprovod.' Budućnost ovisi o nekom odličnom studentu koji duboko sumnja u sve što sam ja rekao, dodao je Hinton.

Hintonova metoda koristi obilježavanje ili "vaganje" fotografija ili glasovnih zapisa unutar slojeva koje imitiraju mozak. Utezi se preuređuju i prilagođavaju, sloj po sloj, sve dok mreža ne uspije obaviti inteligentu funkciju sa što manje pogrešaka.

Međutim, Hinton je rekao da, kako bismo došli do trenutka u kojem neutralne mreže samostalno postaju inteligentne, "morat ćemo se riješiti metode propagacije unatrag", rekao je te dodao: Mislim da mozak ne funkcionira na taj način. Očito je da ne trebamo obilježavati toliko informacija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti