Božićna čestitka s Marsa: ESA podijelila sa svijetom panoramu Crvenog planeta koja neodoljivo podjeća na božićni ukras

Ususret Božiću ESA je svijet počastila spektakularnom razglednicom s Marsa.

Branimir Vorša | 24.12.2022. / 09:28

Božićna razglednica s Marsa
Božićna razglednica s Marsa (Foto: ESA)

Europska svemirska agencija (ESA) odlučila je svijet počastiti prigodnim panoramskim pogledom s Marsa u božićnom duhu.

ESA je već i ranijih godina znala iznenaditi božićnim snimkama s Crvenog planeta pa je tako prije nekoliko godina sa svijetom podijelila zadivljujuću panoramu Marsovog krajolika na kojoj se činilo da se vidi crveni anđeo raširenih krila i s aureolom oko glave.

Nova panorama s Crvenog planeta koju su sad podijelili, nazvana je "Božićni kraterski pejzaž". Na njoj se vidi zanimljiva formacija oko kratera, koja podsjeća na ukras za božićno drvce.

ESA-ina svemirska letjelica Mars Express snimila je dva velika kratera smještena blizu južnog pola planeta u području zvanom Ultimi Scopuli.

Iako može izgledati kao zimska zemlja čuda, u to je vrijeme bilo proljeće na južnoj hemisferi i led se počeo povlačiti. Tamne dine proviruju kroz mraz, a uzdignuti tereni izgledaju bez leda, pojasnili su iz ESA-e.

Na slici se ističu dva kratera, a ESA pojašnjava da prepoznatljive pruge iznutra potječu od slojeva sedimenata i vodenog leda, dok iz njihovih rubova izviru grebeni.

Smatra se da tamna prašina potječe iz drevnih, zakopanih slojeva vulkanski eruptiranog materijala. Može se pronaći po cijelom Marsu i lako se širi jakim vjetrovima, ističu iz ESA-e.

U središnjem dijelu slike ima čak i oblaka, vjerojatno napravljenih od vodenog leda.

Letjelica Mars Express je ušla u orbitu oko Crvenog planeta 25. prosinca 2003. godine i otad šalje spektakularne prizore s površine Marsa znanstvenicima na proučavanje.

Božić na Zemlji je tako zapravo i godišnjica dolaska Mars Expressa na Mars, a spektakularna panorama s dva božićna kratera, odlično obilježava tu obljetnicu.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti