Brazilski liječnici otkrili dobitnu kombinaciju lijekova kojom mogu izliječiti zaražene HIV-om?

Iako su liječnici u Brazilu s ponosom istaknuli da je njihov pacijent negativan na HIV, upozoravaju kako to ne znači da je kombinacija lijekova primijenjiva za svakoga.

Martina Čizmić | 07.07.2020. / 17:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brazilac u tridesetim godinama mogao bi biti prva osoba na svijetu koja je "izliječena" od HIV-a samo lijekovima, što ulijeva nadu brojnim oboljelima od te bolesti.

Tijekom 48 tjedana Brazilac je primao intenzivan koktel lijekova za AIDS, među kojima su bili i lijekovi za antiretroviralnu terapiju, ali i dodatne količine vitamina B3.

Godinu dana kasnije, napravljeni su testovi te je utvrđeno da u njegovim stanicama i DNK nema tragova HIV-a, iako mu je infekcija tim virusom utvrđena još 2012. godine.

Brazilski liječnici ovaj slučaj smatraju veoma zanimljivim te se nadaju da su uspjeli pronaći pravu kombinaciju lijekova koja bi mogla pomoći oboljelima od AIDS-a diljem svijeta. No, isto tako upozoravaju kako su istim koktelom liječili i još četiri pacijenta koji nisu imali tako dobre rezultate. Stoga, ističu kako je slučaj "izliječenog" Brazilca obećavajuć, ali nije i garancija za druge oboljele.

Diljem svijeta više je od 75 milijuna ljudi koji su HIV pozitivni, a oni koji razviju AIDS mogu bolest držati pod kontrolom kombinacijom lijekova te tako produljiti život i njegovu kvalitetu. 

No, liječnici još uvijek nisu pronašli učinkovit lijek koji bi mogao biti primijenjen na široke mase. Pacijenti koji su primili transplantaciju koštane srži pokazali su izuzetno dobre rezultate i ušli u remisiju, ali takvi su postupci izuzetno skupi i nose sa sobom cijeli niz rizika.

Izvor: Daily Mail

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti