Britanski "Iron Man" dobio prvo "naoružanje" na svojem mlaznom odijelu

Britanski "Iron Man" dobio je prvi set naoružanja za svoje mlazno odijelo. U suradnji s još jednim inovatorom htio je dokazati da njegovo odijelo ima potencijal i u vojnoj primjeni.

Branimir Vorša | 14.10.2019. / 13:04

Mlazno odjielo s naoružanjem (Screenshot: James Burton/YouTube)

Richard Browning britanski je inovator i osnivač tvrtke Gravity.co, koji je postavio i aktualni Guinnessov svjetski rekord 2017. godine u brzini leta mlaznim odijelom. On je tad ostvario brzinu leta od 51,53 kilometra na sat.

Njegovo mlazno odijelo ima potisnike koji su smješteni na rukama letača, po par mlaznica na svakoj.

Browning međutim želi pokazati da je njegova platforma za letenje potencijalno primjenjiva i u drugim granama, primjerice policiji i vojsci. S tim na umu, zatražio je od YouTube zvijezde i inovatora Jamesa Burtona da na njegovo mlazno odijelo ugradi automatsku pušku iz koje bi mogao pucati tijekom leta i kojom se upravlja samo pogledom.

Burton je prihvatio izazov i napravio mehanizam koji se ugrađuje na odijelo i na koji je montirana automatska puška, no montirana puška ipak nije prava. Zbog brojnih sigurnosnih i zakonskih razloga Burton je odlučio koristiti vrlo uvjerljivu airsoft repliku baziranu na AR-15 platformi jurišne puške.

Airsoft replike koriste većinom elektropneumatski sustav za ispaljivanje streljiva, koje predstavljaju plastične kuglice različitih gramaža, uglavnom između 0,2 i 0,3 grama za replike tog tipa.

U priloženom videu pokazano je da je sustav donekle funkcionalan te da je Burton, zbog fizičkih ograničenja (glava pilota), pokretljivost puške ograničio samo na gore dolje.

Nismo sigurni koliko bi ovaj sustav bio upotrebljiv da se montira prava jurišna puška na rame pilota, a razloga je više. Prvo, blizina razbijača plamena ušima pilota je takva da bi vjerojatno nakon nekoliko rafala dobio trajno oštećenje sluha. Drugo, jurišna puška jako trza i to bi se primijetilo i na putanji leta te još više i na njezinoj preciznosti. Treće, neke od glavnih značajki jurišne puške gube svoja svojstva pri montiranju na rame i posve su nepotrebne, ponajviše kundak, ciljnici, rukohvati te spremnik streljiva (streljivo na remenu bilo bi praktičnije). Drugim riječima, trebalo bi dizajnirati posve novo oružje, a jedino što bi moglo imati zajedničko s postojećim na tržištu (AR-15 u ovom slučaju) bio bi tip streljiva i unutarnja cijev.

Ipak, pogledajte kako izgleda mlazno odijelo s "naoružanjem" u akciji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti