Britanski startup koristeći podatke želi smanjiti broj prometnih nesreća i poginulih na cestama

Korištenjem podataka tvrtka želi naučiti kako se vozači ponašaju i kako reagiraju u različitim scenarijima koji se mogu dogoditi tijekom vožnje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.10.2022. / 14:51

Autonomna tehnologija (Foto: Getty Images)

Poznata je izreka kako su “podaci nova nafta” jer su podaci mnogim kompanijama i organizacijama postali neprocjenjivi. Osim što nam na temelju podataka velike tehnološke kompanije mogu prikazivati prilagođene oglase od kojih zarađuju milijarde dolara, podaci se mogu koristiti i u brojne druge svrhe, ne samo za zaradu.

Slika nije dostupna Autonomni automobili izazvali prometni kaos u San Franciscu

Npr. u medicini se mogu koristiti za bolju dijagnostiku, a jedna britanski automobilski startup želi ih iskoristiti za poboljšanje sigurnosti na cestama i smanjenje prometnih nesreća te ozlijeđenih i poginulih osoba u prometu. Kompanija Wejo tako podatke koristi da bi naučili kako se vozači ponašaju i kako reagiraju u različitim scenarijima koji se mogu dogoditi tijekom vožnje.

Cilj je, kako je za medije objasnio CEO kompanije Richard Barlow, predvidjeti što se događa unutar tri metra na ovoj cesti u ovo doba dana u ovim specifičnim prometnim uvjetima. Za to im, dakle, trebaju brojni podaci, a do sada su prikupili podatke o vozilima i uvjetima na cesti od oko 19 milijuna vozila diljem svijeta. Ti podaci uključuju oko 85 milijardi vožnji i milijarde odvoženih kilometara.

Kako je Barlow objasnio novinarima tijekom druženja i demonstracije na jednoj automobilskoj stazi u Las Vegasu, Wejo ima jedinstveno razumijevanje o prikupljenim podacima. Npr. zahvaljujući podacima i njihovoj analizi, u slučaju nekog sudara na cesti, softver njihove kompanije može ne samo prepoznati i upozoriti vozače na usporavanje prometa, već može predvidjeti i u kojoj su traci najveće gužve i zastoji. U slučaju da softver pretpostavi da je u blizini došlo do prometne nesreće, automatski bi trebao obavijestiti vozače o problemu i usporiti automobile kako se približavaju mjestu nesreće.

Slika nije dostupna Automobili budućnosti stižu na ulice Los Angelesa

Također, u tom će slučaju softver obavijestiti i hitne službe kojima će pružiti uvid u stvarno stanje na cestama i prometne gužve kako bi što prije stigli na mjesto nesreće i pomogli ozlijeđenima. Brzina reakcije i pružanja pomoći može predstavljati razliku između preživljavanja i smrti u takvim situacijama. Wejo trenutačno surađuje sa sedam američkih saveznih država kako bi, na temelju podataka koje prikupljaju, omogućili upravo takvu pomoć na cestama, kako vozačima, tako i spasilačkim službama.

Kompanija surađuje i s proizvođačima automobila koji njihove podatke iskorištavaju za treniranje svoje autonomne tehnologije. Zahvaljujući tim podacima, softver će moći pretpostaviti kako bi vozači mogli reagirati u određenim situacijama u prometu.

Izvor: Automotive News Europe

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti