Britanski telekomi negoduju: Trebat će nam pet do sedam godina i milijuni funti da uklonimo Huaweijevu opremu

Iz BT-a upozoravaju da će zbog nametnute zamjene opreme kasniti uvođenje 5G tehnologije.

Martina Čizmić | 17.07.2020. / 15:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Odluka britanske vlade da u potpunosti izbaci Huawei iz telekomunikacijske infrastrukture u Velikoj Britaniji nije iznenadila samo tvrtke na koje se ta odluka odnosi već bi mogla imati i dalekosežne posljedice.

Naime, britanska vlade odlučila je da teleoperateri trebaju u potpunosti zamijeniti Huaweijevu opremu do 2027., na što su odmah reagirali teleoperateri upozorivši kako bi to moglo utjecati na kvalitetu telekomunikacijskih usluga u cijeloj zemlji.

Izvršni direktor britanskog teleoperatera BT-a istaknuo je u intervjuu za BBC kako će kompanija trebati između pet i sedam godina kako bi uklonila svu Huaweijevu 5G opremu te do deset godina kako bi se zamijenila oprema korištena u prethodnim mrežnim generacijama.
 
Glavni direktor BT-a Philip Jansen istaknuo je potencijalne rizike takve odluke za britansku infrastrukturnu mrežu te ponovio kako su čak mogući i gubici signala širom zemalja ako je rok za uklanjanje Huaweijeve opreme prekratak. Jensen je dodao kako će, osim hardvera, tvrtke koristiti i Huaweijev softver, za koji se očekuje između 15 i 20 značajnih ažuriranja važnih za stabilnost mreža.
 
U BT-u su već prethodno radili na zamjenama Huaweijeve opreme u svojoj mreži, što će ih stajati oko 500 milijuna britanskih funti. Troškovi uklanjanja Huaweijeve opreme ukazuju na to da će troškovi implementacije 5G mreže na području Ujedinjenog Kraljevstva biti veći od planiranog, ali i da će pokrivenost 5G signalom kasniti, zbog čega će ispaštati krajnji korisnici.
 
Huawei je već zatražio od britanskih vlasti da još jednom razmotre ovu odluku, ističući razočaranje ovakvim ishodom. Iz kompanije upozoravaju i na negativne posljedice odluke – usporavanje digitalizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, povećanje troškova te produbljivanje digitalnog jaza.
 
Podsjetimo, britanska vlada donijela je ovu odluku nakon što je SAD nametnuo dodatne sankcije kineskim tvrtkama, a posebice Huaweiju, uz obrazloženje da njihova oprema predstavlja "sigurnosni rizik" za zemlju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti