Brojni menadžeri namjeravaju zamijeniti radnike s AI, a zbog tehnologije mogli bi zaposlenicima smanjivati plaće

Tek ćemo s godinama saznati kakav će biti pravi utjecaj AI na radna mjesta, hoće li nam tehnologija pomoći ili nas zamijeniti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.03.2024. / 09:45

Otkaz (Foto: Getty Images)

Nezaobilazna tema vezana uz umjetnu inteligenciju su - otkazi. Zbog ove tehnologije neki su već ostali bez posla, a jasno je kako će u budućnosti broj otkaza biti sve veći. Ipak, stručnjaci koji prate ovu industriju naglašavaju kako će AI prvenstveno pomagati zaposlenicima i kompanijama da budu učinkovitiji i što bolje obavljaju svoj posao. Dok su to teoretska nagađanja, najbolje je vidjeti kako će se to odraziti u praksi.

Suradnja s robotom Slažete li se? Tehnologija na radnom mjestu ima zanimljiv učinak na zaposlenike

Neke su kompanije već zamijenile ljude s umjetnom inteligencijom i itekako su zadovoljne s rezultatima, a prema nedavnom istraživanju kompanije Beautiful.ai, u budućnosti možemo očekivati sličan scenarij u velikom broju tvrtki.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 3 tisuće menadžera koji su odgovarali o implementaciji umjetne inteligencije u svoje poslovanje te njenom utjecaju na radna mjesta. Čak više od 40 posto ispitanih (41 %) nada se kako bi već ove godine mogli zamijeniti ljude s jeftinijim AI alatima. Takvo istraživanje u skladu je s nekim ranijim, sličnim prognozama prema kojima bi generativna umjetna inteligencija u samo u SAD-u mogla zamijeniti 2 milijuna zaposlenika, dok jedno ranije predviđanje govori da bi ova tehnologija mogla utjecati na čak 300 milijuna radnih mjesta.

Cijela ova studija, prema Tech Spotu, prikazuje prilično depresivne rezultate jer skoro polovica menadžera vjeruje kako će njihove tvrtke financijski profitirati ako se veliki broj zaposlenika zamijeni s AI alatima, dok 40 posto njih vjeruje kako će kompanija moći normalno poslovati ako se zaposlenici zamijene s tehnologijom, a nema dobrih vijesti niti za one koje AI neće zamijeniti, ali će utjecati na njihov rad. Naime, za 45 posto menadžera umjetna inteligencija je odlična prilika za smanjenje plaća zaposlenika jer će biti potrebno manje ljudskog rada.

Kada vidimo ove postotke koji predstavljaju razmišljanja menadžera, nije iznenađujuće kako 62 posto njih smatra kako su njihovi zaposlenici u strahu da će im AI uzeti poslove. Također, 66 posto menadžera vjeruje kako su njihovi zaposlenici u strahu da će zbog tehnologije postati manje vrijedni na svom radnom mjestu.

EA Sports FC24 AI donosi velike promjene na gamersko tržište: Brži razvoj, veća potrošnja korisnika i - otkazi

Situacija nije optimistična niti za same menadžere jer je polovica njih, od kojih većina već koristi AI, zabrinuta za svoje prihode koji bi također mogli pasti zbog umjetne inteligencije. Mnogi strahuju i kako će produktivnost AI alata biti jednaka ili čak veća u odnosu na iskusne menadžere. Također, skoro polovica njih smatra kako će alati bazirani na AI utjecati na smanjenje plaća diljem SAD-a.

Malo optimizma daje podatak da je u prošlogodišnjem istraživanju broj menadžera koji namjeravaju zamijeniti zaposlenike s umjetnom inteligencijom “značajno smanjen”.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti