AI donosi velike promjene na gamersko tržište: Brži razvoj, veća potrošnja korisnika i - otkazi

Izvršni direktor Electronic Artsa na nedavnoj konferenciji govorio je o benefitima korištenja umjetne inteligencije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2024. / 15:11

EA Sports FC24 (Foto: EA Sports)

Umjetna inteligencija donijet će značajne promjene i poboljšanja u industriju videoigara, kako za gamere, tako i za developere. Tako barem tvrdi izvršni direktor Electronic Artsa Andrew Wilson koji je iznimno optimističan oko ove tehnologije i njena dugoročnog učinka na tržište.

Umjetna inteligencija u EU, ilustracija EU je dobila Zakon o umjetnoj inteligenciji - što to znači i kad kreće u primjenu?

Tijekom gostovanja na jednoj konferenciji, Wilson je naglasio kako je generativna umjetna inteligencija “iznimno uzbudljiva” te da je EA prihvatio i koristi ovu tehnologiju, a naglasio je i njene glavne prednosti i poboljšanja koja donosi za kompaniju. Prvo, to je u vremenu, odnosno ubrzanju razvoja samih igara što je iznimno vremenski zahtjevan posao i za neke igre traje po šest, sedam godina. Kako AI može pomoći u ubrzanju tog procesa opisao je na primjeru izgradnje sportskih stadiona. Dok je prije njihov razvoj trajao šest mjeseci, prošle godine to je vrijeme skraćeno na šest tjedna, dok bi u budućnosti on mogao bit gotov za šest dana.

Ako taj koncept primijenimo na sve aspekte razvoja videoigara, jasno je koliko će on biti brži, a cijeli proces učinkovitiji, na zadovoljstvo svih aktera ovog tržišta - od developerskih studija pa do samih gamera kojima će nove igre biti dostupne puno brže.

Što se Electronic Artsa tiče, on vjeruje kako će generativna AI tijekom sljedećih pet godina podići njihovu učinkovitost za čak 30 posto, dok će baza samih korisnika porasti za 50 posto, na oko 700 milijuna. No niti to nije sve jer vjeruje kako će korisnici više trošiti u igrama i to 10 do 20 posto, ponajviše zbog personalizacije sadržaja za korisnike.

Koliko će ova tehnologija pomoći u samim igrama, odnosno omogućiti bolje iskustvo igre najbolje govori podatak o kretanju u nogometnim igrama. Dok su se u FIFA-i 23 igrači mogli kretati u 12 različitih smjerova, u novoj verziji koja se sada zove EA Sports FC 24, postoji čak 1200, kako ih je nazvao, ciklusa trčanja, što treba zahvaliti upravo umjetnoj inteligenciji.

Umjetna inteligencija Koliko ljudi vjeruju umjetnoj inteligenciji? Rezultati su iznenađujući

Iako je Wilson naglasio kako ne koriste AI kako bi zamijenili zaposlenike, već ubrzali procese i omogućili im da budu učinkovitiji, treba naglasiti kako je kompanija nedavno otpustila 670 zaposlenika, a bolja situacija nije niti u drugim gamerskim tvrtkama te su u cijeloj industriji u prva dva mjeseca ove godine otkaze dobili čak oko 8 tisuća ljudi.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti