Moderna vremena nose sa sobom uz ekstremni tehnološki napredak i negativne posljedice, koje vrlo često ne primjećujemo, ali su potencijalno iznimno opasne i potrebno ih je na vrijeme prepoznati, ako je moguće i anulirati. 

Prije svega potrebno je da svatko sa sobom "raščisti stvari" i prizna kako je u jednom trenutku prešao na "tamnu stranu" i postao ovisan o svojem pametnom telefonu. Možda nam to i ne izgleda tako, no vrlo vjerojatno smo u manjoj ili većoj mjeri upali u skupinu individua koje pretjerano koriste svoje uređaje. Konstantno provjeravanje poslovnih ili privatnih poruka elektroničke pošte, statusa na društvenim mrežama i tko zna čega sve ne vodi nas u ovisnost koju je, kao i svaku uostalom, teško prepoznati, još teže priznati. Prema istraživanju Journal of Behavior Addictions američki studenti dnevno provode nevjerojatnih devet sati koristeći svoje pametne telefone! Vrlo vjerojatno situacija nije bitno drugačija niti u našim krajevima, stoga je video koji je objavio portal The Verge gotovo globalno primjenjiv. 

U videu su urednici ovog prestižnog tehnološkog portala pokušali složiti deset koraka do manjeg korištenja pametnih telefona i - veće sreće. Jesu li pogodili, odlučit ćete sami, nakon što pogledate video, ali nama se čini da je scenarij do smanjenja ovisnosti poprilično dobro posložen. Pojednostavljeno rečeno, stvar je u treningu, kao i u bilo kojem segmentu naših života, treba krenuti s malim koracima. Primjerice, krenite tako da prvoga dana svoj mobitel ne koristite 15 minuta, svaki idući dan povećavajte intervale dok se ne naučite da doista nije nužno konstantno "visiti" na smartphoneu. Isto tako, nemojte nositi uređaj u spavaću sobu, pokušajte se isključiti preko vikenda, ako ikako možete i s vremenom ćete shvatiti da je moguće živjeti i bez pametnog telefona, koliko god nam to iz ove perspektive izgledalo nemoguće. Što sve iz The Vergea sugeriraju na putovanju prema smanjenju ovisnosti pogledajte u videu. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju