Budućnost gaminga su zakrivljeni ekrani?

Samsung i LG predstavili su zakrivljene ekrane namijenjene gamerima.

Martina Čizmić | 22.06.2017. / 16:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čini se kako gameri u budućnosti omiljene igre neće igrati na običnim dosadnim ravnim ekranima, već će dojam uronjenosti u igru ostvarivati igranjem na zakrivljenim ekranima.

Naime, u veoma kratkom vremenu LG i Samsung predstavili su svoje zakrivljene ekrane namijenjene upravo gamerima.

Tako je Samsung predstavio dva modela – CHG90 i CHG70, koji imaju snažnu HDR tehnologiju poboljšanja kvalitete slike, dosad rezerviranu za TV prijemnike. Karakterizira ih ultra široki dizajn (kd modela CHG90) i tehnologija quantum dot (kod modela CHG70), zbog čega HDR integracija proizvodi realističnu, detaljnu sliku koja prezentira igre upravo onako kako su ih njihovi tvorci zamislili te značajno poboljšava doživljaj igranja s jasnijim bojama i oštrijim kontrastom.

"Igrači žele u potpunosti uroniti u svoje najdraže video igre, a naši novi monitori pružaju najljepše vizuale i najrealističniji sadržaj kako bi isporučili vrhunsko gaming iskustvo", izjavio je Seog-gi Kim, izvršni potpredsjednik odjela Enterprise Business tvrtke Samsung te dodao da novi QLED gaming monitori otvaraju vrata budućnosti gaminga za rekreativne igrače, entuzijaste i natjecatelje. Veselimo se daljnjem razvoju tehnologija koje mijenjaju svijet gaminga kako bi u narednim godinama dodatno zadovoljili potrebe igrača, razvojnih programera i partnera.

QLED quantum dot tehnologija donosi novu metalnu jezgru koja podržava približno 125 posto sRGB spektra boja i 95 posto Digital Cinema Initiatives (DCI-P3) standarda filmske industrije za isporuku iznimno širokog raspona boja.

Model CHG90 reproducira sliku u omjeru 32:9 i razlučivosti 3840x1080 double full HD (DFHD) na 49-inčnom zaslonu te igračima proširuje prostor za igranje. Uz zakrivljenost od 1800R i izuzetno širok kut gledanja od 178 stupnjeva, omogućava izvrsnu vidljivost sadržaja s bilo koje pozicije unutar određenog prostora.

Idealan je za pucačke igre, utrke, simulacije leta i igre prepune akcije jer usklađuje ubrzanu frekvenciju osvježavanja zaslona (144Hz) i odaziv pokretne slike od 1ms (MPRT) s naprednom četverokanalnom tehnologijom skeniranja kako bi se spriječilo zamućivanje slike u pokretu i kako bi se proizvela dosljednija slika na cijelom zaslonu.

Dostupan je u dijagonalama od 27 i 31,5-inča, objedinjuje HDR i quantum dot tehnologije, a frekvencija osvježavanja zaslona od 144Hz dodatno poboljšava reprodukciju igraćeg sadržaja.

Oba modela, CHG90 i CHG70, imaju novu AMD Radeon FreeSync 2 tehnologiju čija napredna funkcionalnost uklanja zastajkivanja i cjepkanja slike koji često ometaju tijek igre kako bi pružila nesmetane prijelaze scena. Radeon FreeSync 2 također podržava širok raspon boja kako bi prikazao HDR sadržaj uz dvostruko veće osvjetljenje i boju u odnosu na sRGB standard. Kao rezultat toga, korisnici mogu uživati u jednostavnom plug-and-play HDR iskustvu igranja bez kašnjenja slike, a da pritom ne moraju često mijenjati postavke softvera ili monitora.

Zakrivljeni ekrani za bolje iskustvo igranja

I LG je nedavno predstavio svoj zakrivljeni ekran namijenjen gamerima. Radi se o modelu 34UC89G koji se može pohvaliti s dijagonalom od 34 inča i prikazom slike u omjeru 21:9.

Novi LG-jev adut sliku prikazuje u Full HD rezoluciji, a zahvaljujući širem rasponu boja koji prikazuje, olakšava gledanje iz bilo kojeg kuta.

"LG se prilikom dizajniranja ovog modela vodio samo jednom mišlju - napraviti ulitimativni gaming ekran", istaknuo je David VanderWaal iz LG Electronics USA.

Tako je u LG 34UC89 ugrađena najnovija NVIDIA G-Sync tehhnologija prikaza koja ima dinamičko osvježenje slike na 144Hz, čime se eliminira trzanje i kašnjenje slike te pruža ugodno iskustvo igranja.

Korisnici mogu odabrati između nekoliko načina prikaza slike – Black Stabilizer, Dynamic Action Sync i Crosshair – kako bi imali najbolje iskustvo igranja igara.

Black Stabilizer omogućava bolju vidljivost čak i u tamnim scenama, što olakšava uočavanje predmeta i neprijatelja. S druge strane, Dynamic Action Sync smanjuje kašnjenje slike, a Crosshair poboljšava preciznost tijekom igranja FPS igara.

Igranje videoigara na zakrivljenom ekranu zaista stvara dojam da se igrač nalazi u igri i olakšava uživljavanje u radnju. Mogli bismo reći da je to međukorak između klasičnog igranja na ravnom ekranu i igranja u virtualnoj stvarnosti. Zanimljivo iskustvo, u svakom slučaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti