Malezija priželjkuje milijarde dolara ulaganja u proizvodnju poluvodiča

Malezija je veliki igrač u svjetskoj industriji poluvodiča, s 13-postotnim udjelom u poslovima testiranja i slaganja čipova u pakete.

Hina | 28.05.2024. / 17:10

Proizvodnja čipova, ilustracija (Foto: Getty Images)

Malezija želi privući najmanje 500 milijardi ringgita (107 milijardi dolara) u domaću industriju poluvodiča, rekao je u utorak premijer Anwar Ibrahim, istaknuvši da, uz poslove testiranja i sklapanja paketa čipova, namjeravaju proširiti poslove i na proizvodnju.

Ulaganja bi se usmjerila u projektiranje integriranih sklopova čipova, sklapanje paketa i opremu za proizvodnju, rekao je malezijski premijer, dodavši da će vlada za ostvarivanje tih ciljeva izdvojiti 5,3 milijarde dolara.

Samsungovi 3nm čipovi Južna Koreja najavljuje ogromne potpore za industriju čipova

Malezija želi osnovati najmanje 10 tvrtki za projektiranje i sklapanje paketa čipova s prihodima u rasponu od 210 milijuna do milijardu dolara, rekao je Anwar na poslovnom skupu.

Imamo snažan kapacitet za diversifikaciju i napredovanje u lancu vrijednosti... kako bismo ostvarili još bolju proizvodnju, projektiranje poluvodiča i napredno sastavljanje paketa čipova, rekao je Anwar, ne preciziravši rok za ostvarenje tih planova.

U travnju Anwar je rekao da Malezija planira izgraditi najveći park za projektiranje integriranih sklopova u jugoistočnoj Aziji i da će ponuditi poticaje, uključujući porezne olakšice, subvencije i naknade za vizna izuzeća, kako bi privukla globalne tehnološke tvrtke i ulagače.

Malezija je veliki igrač u svjetskoj industriji poluvodiča, s 13-postotnim udjelom u poslovima testiranja i slaganja čipova u pakete, i u proteklim je godinama privukla milijarde dolara ulaganja vodećih proizvođača poput Intela i Infineona.

Proizvodnja čipova, ilustracija Skupina europskih instituta osigurala 2,5 milijardi eura za razvoj nove generacije čipova

Predloženi park za projektiranje integriranih sklopova trebao bi pomoći Maleziji da u stvaranju lanca vrijednosti prijeđe sa sastavljanja i testiranja na proizvodnju, a na ruku joj idu trendovi u Kini.

Tako je kineski Xfusion u rujnu objavio da će se udružiti s malezijskim NationGateom u proizvodnji GPU poslužitelja za podatkovne centre i za umjetnu inteligenciju (AI) i računalstvo visokih performansi.

StarFive sa sjedištem u Šangaju gradi pak u malezijskoj državi Penang centar za projektiranje, a tvrtka za testiranje i sklapanje TongFu Microelectronics objavila je 2022. da će proširiti pogon u Maleziji u sklopu zajedničkog projekta s američkim proizvođačem čipova AMD-om.

TSMC SAD tajvanskom proizvođaču čipova daje 6,6 milijardi dolara za gradnju tvornice u Arizoni

Njemački Infineon objavio je pak u kolovozu prošle godine da će uložiti pet milijardi eura u proširenje tvornice čipova u Maleziji, a američki Intel izvijestio je 2021. da će izgraditi pogon za sklapanje paketa čipova, vrijedan sedam milijardi dolara, navodi Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti