Samsung i TSMC žele graditi tvornicu čipova u UAE-u

Prema početnom prijedlogu koji je bio na stolu, projekte bi financirali Ujedinjeni Arapski Emirati, uz središnju ulogu državnog investicijskog fonda Mubadala.

Hina | 23.09.2024. / 11:58

Samsung
Samsung (Foto: Afp)

 

Tajvanski TSMC i južnokorejski Samsung Electronics razgovarali su o gradnji kompleksa tvornica čipova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), čija bi vrijednost u konačnici mogla dosegnuti 100 milijardi dolara, izvijestio je u nedjelju Wall Street Journal.

Izvršni direktori TSMC-a nedavno su posjetili UAE i razgovarali o gradnji kompleksa koji bi se veličinom i sofisticiranošću približio njihovim vodećim pogonima u matičnom Tajvanu, izvijestio je WSJ, pozivajući se na upućene izvore.

TSMC Skok dobiti i prihoda tajvanskog proizvođača čipova

I Izvršni direktori Samsung Electronicsa posjetili su nedavno UAE i razgovarali o toj ideji, piše WSJ dodavši da su razgovori još u početnoj fazi i da bi mogli naići na tehničke i druge prepreke.

Samsung je odbio komentirati izvješće WSJ-a.

Prema početnom prijedlogu koji je bio na stolu, projekte bi financirali Ujedinjeni Arapski Emirati, uz središnju ulogu državnog investicijskog fonda Mubadala, piše WSJ.

Širi je cilj povećati globalnu proizvodnju čipova i osigurati uvjete za niže cijene koje ne bi naškodile profitabilnosti proizvođača čipova, napominje američki poslovni list.

Samsung SAD odobrio izdašnu potporu Samsungu za širenje tvornice čipova u Teksasu

Južnokorejski div planira ove godine uložiti i 1,8 milijardi dolara u tvornicu OLED zaslona za automobile i tehnološke opreme u sjevernom Vijetnamu, koji se u proteklih deset godina prometnuo u iznimno atraktivno proizvodno središte za elektroničke kompanije, napominje Reuters.

Samsung je u Vijetnamu već izgradio šest pogona, centar za istraživanje i razvoj i prodajno zastupništvo, uz vrijednost ukupnih ulaganja od 22,4 milijarde dolara, naglasio je generalni direktor Samsung Vietnama Choi Joo Ho.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti