Unatoč američkim sankcijama, Huawei bilježi veliki rast

Podaci pokazuju da je Huawei u prvom polugodištu 2024. u Kini isporučio 55 posto više pametnih telefona u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Hina | 29.08.2024. / 15:41

Huawei (Foto: Huawei)

Kineski tehnološki div Huawei ostvario je veliki skok prihoda i neto dobiti u prvom polugodištu, poduprt snažnom prodajom pametnih telefona i rastom poslovanja s komponentama za pametne automobile i to unatoč američkim sankcijama.

Neto dobit kompanije u razdoblju od siječnja do kraja lipnja uvećana je 18 posto, na 54,9 milijardi juana (7,7 milijardi dolara), dok su prihodi poskočili 34,3 posto, na 417,5 milijardi juana. To je najveći prihod tvrtke ostvaren u prvom polugodištu nakon istog razdoblja u 2020. godini, objavio je Huawei u četvrtak.

Kineski čip, ilustracija Amerikanci šire listu kineskih proizvođača naprednih čipova koje će sankcionirati

Podaci istraživačke tvrtke Canalys pokazuju da je Huawei u prvom polugodištu isporučio 22,2 milijuna pametnih telefona u kontinentalnu Kinu, za 55 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Huawei se prošle godine vratio na tržište 5G premium pametnih telefona sa svojom serijom Mate 60 i u ovoj godini sa svojom vrhunskom P serijom telefona - iako je većina te prodaje i dalje ograničena na domaće kinesko tržište.

Slika nije dostupna Huawei pronašao način za zaobilaženje ograničenja američkog izvoza

Promocije su u Kini slavljene kao trijumf nad američkim sankcijama, koje od 2019. sprječavaju pristup kompanije naprednim američkim čipovima i drugim tehnologijama. Washington doživljava Huawei rizikom za svoju nacionalnu sigurnost – što kineska kompanija poriče. Američke sankcije su se od tada još više proširile i obuhvaćaju zabranu izvoza visoko naprednih američkih čipova za sve kineske tvrtke, dok Washington nastoji spriječiti napredak tehnologije za kinesku vojsku.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti