Iako to možda nekima zvuči nevjerojatno, postoje osobe koje izbjegavaju koristiti društvene mreže i nemaju svoje profile na njima. Neki su ih imali negdje u prošlosti i odlučili da to nije za njih te obrisali svoje profile, dok drugi nikad nisu željeli biti dio mase i otvoriti svoj profil. 

No, to ne znači da tvrtke poput Mete (vlasnika Facebooka, Instagrama, Messengera i WhatsAppa) nemaju vaše podatke. 

Mobitel - 1 Znate li koliko se puta svakog dana vaši podaci dijele dok koristite internet? "To je najveća povreda privatnosti podataka ikada zabilježena"

Naime, Meta prikuplja te podatke od vaših kontakata - članova obitelji, prijatelja, pa čak i poslovnih kontakata, čak i ako vi to niste odobrili. Kako su došli do tih podataka?

Uklanjanje podataka iz Metinih baza (Foto: Zimo/Screenshot)

Prilikom aktiviranja neke od tih usluga (odnosno otvaranja profila na nekom od tih servisa), Meta će korisnika pitati želi li dopustiti pristup svojim kontaktima, kako bi lakše pronašli te kontakte na tim istim servisima. Većina ljudi, bez puno razmišljanja, dopustit će pristup tim podacima, a to znači da će Meta dobiti vaše ime i prezime, broj telefona i e-mail, čak i ako nikad niste koristili neki njihov servis. 

S obzirom na to da to baš i nije etično, postoji alat, koji je Meta napravila nakon priličnog pritiska raznih tijela za zaštitu privatnosti, a koji svima omogućava provjeru podataka koje Meta ima o njima i predaju zahtjeva za njihovo uklanjanje. 

Iz Mete se brane da prikupljene podatke koriste za provjeru, pripadaju li podaci nekom od korisnika. Kako pojašnjavaju, ako podaci pripadaju nekom od korisnika Meta proizvoda, njihovi će se profili prikazivati u prijedlozima za prijatelje ili kao prijedloge profila za praćenje na Instagramu. Također, dodaju, prikupljeni podaci se koriste za provjeru sumnjivih aktivnosti i osiguravanje sigurnosti platforme te praćenje broja korisnika Meta proizvoda.

Slika nije dostupna Google ima novu opciju za zaštitu privatnosti: Evo kakve informacije sada možete ukloniti s tražilice

A što ako baš i ne želite biti dio Metinog svijeta? Postoji način kako natjerati Metu da "obriše" neželjene podatke. 

Potrebno je otići na link za uklanjanje kontakata i tamo odabrati provjeru podataka. Facebook nudi mogućnost provjere tri vrste podataka - broja mobilnog telefona, fiksnog telefona i e-mail adrese. 

Nakon upisivanja traženog podatka (ako želite provjeriti sve te podatke morate za svaki proći zasebnu proceduru), Meta će poslati potvrdni kod na vaš e-mail ili broj telefona. Kad upišete potvrdni kod, dobit ćete rezultate. 

Ako je podatak pronađen u njihovoj bazi, možete zatražiti njegovo brisanje. No, to ne znači da će taj podatak zaista biti izbrisan. On više neće biti dostupan drugim korisnicima (u obliku prijedloga za prijateljstvo i slično), ali će i dalje biti u Metinoj bazi kako bi u budućnosti, tako barem tvrde, spriječili njegov ponovni prijenos, kad neki drugi kontakt omogući Meti pristup svojim kontaktima. 

Kako ga potpuno izbirisati? Pa zapravo, konkretnog postupka nema. Osoba koja želi da njeni ili njegovi podaci budu u potpunosti izbrisani iz Metinih baza mogla bi se žaliti Agenciji za zaštitu osobnih podataka i sudskim putem tražiti brisanje, ali i onda je upitno hoće li ti podaci biti zaista u potpunosti izbrisani. 

Slika nije dostupna Korak naprijed: Biden potpisao uredbu o prijenosu osobnih podataka iz EU u SAD, sad je lopta na europskoj strani

Zato, prilikom bilo kakvog otvaranja profila na nekom internetskom servisu ili u aplikaciji, dobro čitajte uvjete korištenja i što se s vašim podacima (ali i podacima o vašim kontaktima) događa te tko je njihov vlasnik kad jednom stisnete "Prihvaćam". 

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju