CARNET-ov projekt e-Škole dobitnik nagrade Europske komisije RegioStars

pilot-projekt e-Škole pokrenut je 2015. godine, a njegov glavni rezultat je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola.

Martina Čizmić | 15.10.2020. / 14:54

eŠkole (Foto: Carnet) (Foto: Carnet)

Pilot projekt e-Škole osvojio je nagradu RegioStars, koju Europska komisija svake godine dodjeljuje projektima financiranima iz sredstava Europske unije kako bi promovirali izvrsnost i nove pristupe u području regionalnoga razvoja. E-Škole nagrađene su kao najbolji projekt u kategoriji Inkluzivni rast - Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, dokazujući važnost cjelovitog pristupa primjeni moderne tehnologije, digitalnih sadržaja i podrške omogućujući tako jednake prilike za obrazovanje svih učenika.

Iznimno smo počašćeni i sretni što smo dobili nagradu za pilot-projekt e-Škole. To je rezultat napora svih zaposlenika CARNET-a koji su ponosni što sudjeluju u unaprjeđivanju obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj, rekla je Andrijana Prskalo Maček, voditeljica projekta e-Škole. Druga faza programa e-Škole je u tijeku i do kraja 2022. godine digitalno ćemo transformirati nastavne i obrazovne procese u svim školama. Na taj ćemo način doprinijeti jačanju digitalnih kompetencija nastavnika i učitelja, a posredno i učenika, kako bismo ih pripremili za tržište rada 21. stoljeća, daljnje obrazovanje i cjeloživotno učenje.

Podsjetimo, pilot-projekt e-Škole pokrenut je 2015. godine, a njegov glavni rezultat je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija.

U drugoj fazi programa e-Škole, do kraja 2022. godine, u svim školama bit će izgrađene bežične lokalne mreže s odgovarajućom aktivnom mrežnom opremom. Po dvije učionice u svakoj školi bit će opremljene modernom opremom, a svi nastavnici će dobiti prijenosna računala koja će im pomoći u primjeni suvremenih metoda poučavanja. Stoga je važan segment programa e-Škole kontinuirana podrška te provođenje edukacije nastavnika, učitelja i djelatnika škole. Također, kako bi se dodatno olakšala i potaknula uporaba IKT-a, razvijaju se brojni digitalni obrazovni sadržaji te drugi e-sadržaji i e-usluge, a provodit će se i aktivnosti koje se bave sigurnosnim aspektima uvođenja IKT-a.

Uspjeh pilot-projekta kojim smo obuhvatili 10 posto hrvatskih škola dao nam je vjetar u leđa i pružio potrebno iskustvo kako bismo proveli drugu fazu programa te osigurali da i preostalih 90 posto škola još brže postigne visoku razinu digitalne zrelosti, rekao je Goran Kezunović, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET. Pružajući školama i učiteljima ne samo infrastrukturu, već i digitalne usluge, sadržaj, obrazovanje i podršku, znatno smo doprinijeli lakšem i uspješnom prelasku s tradicionalnog načina poučavanja na online nastavu u Hrvatskoj što se pokazalo ključnim tijekom nedavnih izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Ukupna vrijednost pilot-projekta e-Škole je 306.851.518 kn, od čega je EU financiranje 193.688.730 kn (Europski fond za regionalni razvoj – EFRR) i 67.135.060 kn (Europski socijalni fond – ESF) te nacionalno sufinanciranje 46.027.727 kn.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti