Carnet proslavio 30. godina .hr domene i predstavio projekte vrijedne 330 milijuna eura

Hrvatska je jedina europska zemlja u kojoj pravne i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost mogu registrirati po jednu nacionalnu domenu potpuno besplatno. Svaki građanin Hrvatske može besplatno registrirati .from.hr domenu.

Martina Čizmić | 02.03.2023. / 16:50

Radovan Fuchs na proslavi 30 godina .hr domene (Foto: Carnet)

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET svečano je obilježila 30. godišnjicu .hr domene – vršne internetske domene Republike Hrvatske te predstavila projekte u području digitalizacije obrazovnoga sustava ukupne vrijednosti više od 330 milijuna eura.

Vršna nacionalna domena jedan je od elemenata nacionalnog bogatstva i suvereniteta svake države. Formalno priznavanje Hrvatske u globalnom internetskom prostoru započinje 27. veljače 1993. godine potvrdom korištenja nove vršne .hr domene od strane međunarodne organizacije ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

U proteklih 30 godina došli smo do brojke od gotovo 125 tisuća .hr domena, izgradili smo infrastrukturu, brinemo o sigurnosti nacionalnog domenskog prostora i korisnika .hr domena, pratimo i usklađujemo se s međunarodnim smjerovima razvoja domena te potrebama digitalnoga svijeta. Danas možemo s ponosom reći kako je naša nacionalna domena jedna od najsigurnijih i najpouzdanijih u Europskoj uniji te snažno doprinosi identitetu naše zemlje u digitalnom svijetu, istaknuo je ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz.

Usto, Hrvatska je jedina europska zemlja u kojoj pravne i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost mogu registrirati po jednu nacionalnu domenu potpuno besplatno. Svaki građanin Hrvatske može besplatno registrirati .from.hr domenu.

CARNET projektima kojima upravlja i u kojima sudjeluje doprinosi digitalizaciji upisa u odgojno-obrazovne ustanove, praćenju polaznika tijekom cijelog procesa obrazovanja, digitalnoj preobrazbi nastavnih i poslovnih procesa u osnovnim i srednjim školama, visokom obrazovanju, kao i razvoju računalnih mreža. Ukupna vrijednost tih projekata veća je od 330 milijuna eura, a oni obuhvaćaju javne vrtiće, osnovne i srednje škole, centre za odgoj i obrazovanje, kao i javna visoka učilišta. Ako to preračunamo u broj korisnika – govorimo o više od milijun djelatnika u odgojno-obrazovnom sustavu, učenika, studenata i roditelja.

Tako CARNETOV projekt e-Škole, vrijedan 212 milijuna eura, obuhvaća sve osnovne i srednje škole financirane iz državnoga proračuna te doprinosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno obrazovanje. Projekt školama donosi nove lokalne mreže visokih performansi, opremu za djelatnike, modernu opremu za po dvije učionice, digitalne obrazovne sadržaje, brojne usluge za nastavnike te za učinkovitije upravljanje školom.

Svojevrstan nastavak e-Škola je projekt BrAin vrijedan 15 milijuna eura. U okviru ovoga projekta provest će se istraživanje utjecaja digitalnih tehnologija na mentalno i tjelesno zdravlje, razviti kurikulum za novi izborni predmet usmjeren na razvoj informacijske pismenosti učenika te sustav pametnih preporuka za nastavnike i učenike.

Projektom Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju – ATTEND, vrijednim 3,5 milijuna eura, CARNET nastoji poboljšati obrazovanje djece s teškoćama u razvoju osiguravanjem pristupa digitalnim asistivnim tehnologijama, kao i adekvatnom i učinkovitom korištenju tih tehnologija u obrazovnim aktivnostima. Cilj projekta je doprinijeti stvaranju jednakih obrazovnih mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju i njihovom uspješnijem uključivanju u društvo.

CARNET sudjeluje i u projektu e-Upisi, koji obuhvaća cjelovitu informatizaciju sustava odgoja i obrazovanja. Tijekom 2022. provedeni su e-upisi u vrtiće, a u funkciju je stavljen novi sustav upisa u srednje škole. Ove godine provodi pilot projekt e-upisa učenika u osnovne škole u Zadarskoj županiji. Nastavak ovoga projekta je 8 milijuna eura vrijedan projekt Cjelovita informatizacija sustava odgoja i obrazovanja koji će unaprijediti i povezati postojeće elektroničke usluge i upisnike kroz cijelu obrazovnu vertikalu.

Do kraja 2025. CARNET će provesti projekt e-Sveučilišta s ciljem digitalne preobrazbe visokog obrazovanja u Hrvatskoj poboljšanjem digitalne nastavne infrastrukture i uvođenjem digitalnih nastavnih alata. Riječ je o jednom od najvećih projekata u području visokog obrazovanja u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti 84 milijuna eura, koji se financira u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Krajem prošle godine CARNET je postao nositelj uvođenja eksperimentalne kvantne komunikacijske infrastrukture kojim će Hrvatska doprinijeti izgradnji europske kvantne komunikacijske infrastrukture. Cilj projekta CroQCI, vrijednog 10 milijuna eura, jest uspostaviti eksperimentalnu mrežnu infrastrukturu koja će kriptirati promet na razini fotona i postaviti temelje za razvoj iznimno sigurne komunikacijske mreže visokih performansi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti