CES 2020: Mercedes predstavio Vision AVTR, konceptualni automobil budućnosti

Jednom riječju, svemirac. Tako bi se mogao opisati novi Mercedesov konceptualni automobil inspiriran sad već kultnim filmom Avatar. Da je tako, govori i njegov naziv, Mercedes-Benz Vision AVTR.

Branimir Vorša | 07.01.2020. / 09:38

Posjetitelji tehnološkog sajma CES u Las Vegasu mogli su svjedočiti doista posebnom događaju u kojem je europski automobilski div Mercedes otkrio svoj novi prototip, Mercedes-Benz Vision AVTR.

Već na prvi pogled to čudo ostavlja promatrača bez teksta, a taj konceptualni automobil dizajniran je uz pomoć i samog redatelja kultnog filma Avatar, Jamesa Camerona.

AVTR je mješavina svega po čemu je CES poznat: neviđene stilistike, futurističke tehnologije koja uvelike odudara od svakodnevice te povezanosti s megauspješnim holivudskim filmskim hitom.

Mercedes Vision EQS Ovo je Mercedesova vizija luksuznog električnog automobila budućnosti

Mercedes EQC (Foto: Soren ANDERSSON / TT News Agency / AFP) Luksuzni model Mercedesa za korak prema budućnosti

I da ne zaboravimo, ima i ljuske po sebi.

Da, čitava stražnja strana AVTR-a prekrivena je s 33 diskretne ljuske, odnosno bionička krilca, kako ih zovu u Mercedesu. Njima se, tvrde u Mercedesu, može komunicirati s ljudima koji se ne nalaze u samom vozilu.

AVTR ima i posebne, sferične kotače koji su inspirirani sjemenkama Drveta duša iz već spomenutog filma Avatar iz 2009. godine. Ti se kotači okreću u svim smjerovima, što u praksi znači da se AVTR može kretati postrance i dijagonalno.

Svrha AVTR-a jest zagolicati maštu promatrača i dočarati kako bi vožnja u automobilu budućnosti mogla izgledati.

Naravno, kako se razvoj automobila kreće prema autonomiji, AVTR nema upravljač jer je sve automatizirano, a vozač je sad samo povijesni pojam. No putnici mogu s autom komunicirati putem ovalnog kontrolera, koji vibrira s disanjem i otkucajima srca putnika.

Predsjednik Mercedes-Benza Ola Källenius kaže da je AVTR pravi primjer kako se čovjek i stroj doista mogu stopiti. S njim se na otkrivanju AVTR-a složio i sam Cameron. "Stopit ćemo se s njima", rekao je Cameron.

AVTR će moći otkriti i prisutnost različitog broja putnika pa se sukladno tome i prilagoditi u vožnji, primjerice kad je u automobilu čitava obitelj pa će roditelji moći nadgledati djecu koja su straga preko zaslona na komandnoj ploči.

U taj futuristički automobil uložilo se puno pažnje, pa se pazilo i da njegov dizajn ide ukorak s održivosti. Tako ga pogoni baterija na bazi grafena koja ne zahtijeva rijetke minerale za proizvodnju, a u Mercedesu tvrde da bi ta baterija jednog dana mogla biti i razgradiva.

Unutrašnjost je napravljena od reciklirane plastike i presvučena veganskom kožom.

Čak su i kotači AVTR-a napravljeni tako da ostavljaju minimalan trag na površini, pogotovo šumskom tlu.

Uživajte u fotografijama ovog čudesnog Mercedesova svemirca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti