Češće konzumiranje ove namirnice smanjuje rizik od razvoja kroničnih problema s bubrezima

Omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.

Hina | 23.01.2023. / 23:20 komentari
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svi oni u čijoj su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerojatno su izloženi manjem riziku od razvoja kroničnih problema s bubrezima, pokazala je nova znanstvena studija.

tri vijesti o kojima se priča Orka nudi hranu ljudima Nevjerojatno VIDEO Divlje orke snimljene u zapanjujućoj gesti prema ljudima Laboratorijski uzorak herpesa, ilustracija Čeka se odluka američkog FDA Virus herpesa mogao bi uskoro biti odobren za liječenje teškog oblika raka Kineski ekranoplan Tehnologija Hladnog rata FOTO U javnosti se pojavile prve fotografije kineskog "Čudovišta iz Bohajskog mora"

Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.

Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu The British Medical Journal, ukazuju i na to da omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.

Slika nije dostupna 5 znanstvenih činjenica o dobrobiti omega-3 masti, ali i nekoliko nedostataka

Stručnjaci s australskog instituta za globalno zdravlje George i Sveučilišta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti plodove mora.

Znanstvenici su analizirali rezultate ranijih studija. Na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina.

Proučili su informacije o 25.570 sudionika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija.

Sveukupno se tijekom otprilike 11 godina praćenja njihova zdravstvenog stanja u njih 4944 ili oko 19 posto razvila kronična bolest bubrega.

Istraživači su otkrili za 13 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti u skupini ispitanika koji su konzumirali najviše količine omega-3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u usporedbi s onima koji su ih konzumirali najmanje.

Slika nije dostupna Veliko otkriće znanstvenika: Vitamin D i Omega-3 dodaci prehrani znatno smanjuju rizik od razvoja autoimunih bolesti

Zanimljivo je, kažu istraživači, da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, i bolesti bubrega.

Više razine n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora znanstvenici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porijekla, napisali su autori.

Naši rezultati idu u prilog činjenici da omega-3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja kroničnih bubrežnih bolesti, zaključili su.

Vezane vijesti