Češće konzumiranje ove namirnice smanjuje rizik od razvoja kroničnih problema s bubrezima

Omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.

Hina | 23.01.2023. / 23:20

Hrana, ilustracija (Foto: Getty Images)

Svi oni u čijoj su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerojatno su izloženi manjem riziku od razvoja kroničnih problema s bubrezima, pokazala je nova znanstvena studija.

Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.

Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu The British Medical Journal, ukazuju i na to da omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.

Slika nije dostupna 5 znanstvenih činjenica o dobrobiti omega-3 masti, ali i nekoliko nedostataka

Stručnjaci s australskog instituta za globalno zdravlje George i Sveučilišta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti plodove mora.

Znanstvenici su analizirali rezultate ranijih studija. Na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina.

Proučili su informacije o 25.570 sudionika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija.

Sveukupno se tijekom otprilike 11 godina praćenja njihova zdravstvenog stanja u njih 4944 ili oko 19 posto razvila kronična bolest bubrega.

Istraživači su otkrili za 13 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti u skupini ispitanika koji su konzumirali najviše količine omega-3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u usporedbi s onima koji su ih konzumirali najmanje.

Slika nije dostupna Veliko otkriće znanstvenika: Vitamin D i Omega-3 dodaci prehrani znatno smanjuju rizik od razvoja autoimunih bolesti

Zanimljivo je, kažu istraživači, da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, i bolesti bubrega.

Više razine n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora znanstvenici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porijekla, napisali su autori.

Naši rezultati idu u prilog činjenici da omega-3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja kroničnih bubrežnih bolesti, zaključili su.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti