Veliko otkriće znanstvenika: Vitamin D i Omega-3 dodaci prehrani znatno smanjuju rizik od razvoja autoimunih bolesti

Provedena je velika i važna znanstvena studija koja pruža dokaz da uzimanje dodataka prehrani u obliku vitamina D i Omega-3 masnih kiselina znatno smanjuje rizik od razvoja autoimunih bolesti.

Branimir Vorša | 28.01.2022. / 09:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čini se da svakodnevno uzimanje dodataka vitamina D, ili kombinacije vitamina D i omega-3 masnim kiselinama bogatog ribljeg ulja, nosi manji rizik od razvoja autoimune bolesti, s izraženijim učinkom dvije godine nakon početka uzimanja takvih dodataka prehrani, pokazalo je ispitivanje starijih odraslih osoba u SAD-u koje je objavljeno u znanstvenom časopisu The BMJ.

Znanstvenici kažu da je klinička važnost objavljene studije velika, s obzirom na to da se radi o dobro podnošljivim, netoksičnim suplementima i da ne postoje druge poznate učinkovite terapije za smanjenje stope autoimunih bolesti.

Autoimuna bolest se događa kad prirodni obrambeni mehanizam čovjekovog tijela pogrešno napada normalne stanice. Uobičajeni primjeri takvih bolesti uključuju reumatoidni artritis, psorijazu i bolesti štitnjače, koji se povećavaju s godinama, osobito među ženama.

Slika nije dostupna Studija pokazala da su osobe s manjkom ovog vitamina 54 posto više pozitivne na COVID-19

Poznato je da i vitamin D i omega-3 masne kiseline dobivene iz morskih plodova imaju povoljan učinak na upalu i imunitet, ali nijedna velika nasumična ispitivanja nisu testirala mogu li ti dodaci sniziti i rizik od autoimunih bolesti.

Znanstvenici su stoga krenuli testirati učinke vitamina D i omega-3 dodataka ribljeg ulja na stope autoimunih bolesti kod 25.871 odrasle osobe u SAD-u.

Sudionici studije su na njezinom početku dali informacije o svojoj dobi, etničkoj pripadnosti, regiji stanovanja, prihodima, obrazovanju, načinu života, težini, povijesti bolesti, prehrani i korištenju dodataka prehrani. Mjerene su im i razine vitamina D i omega-3 masnih kiselina u krvi.

Sudionici su zatim nasumično raspoređeni da primaju vitamin D (50 mikrograma/dan) ili odgovarajući placebo i omega-3 masne kiseline (1000 mg/dan) ili odgovarajući placebo, te su zamoljeni da prijave bilo koju dijagnosticiranu autoimunu bolest tijekom prosječnog razdoblja od 5,3 godine.

Među ostalima prijavljene su bile reumatoidni artritis, reumatska polimialgija (bol i ukočenost mišića oko ramena, vrata i kukova), bolesti štitnjače i psorijaza. Prijavljeni slučajevi potvrđeni su korištenjem medicinske dokumentacije. Oni s nedostatkom dokumentacije za sigurnost klasificirani su kao 'vjerojatni' slučajevi.

Tijekom cijelog trajanja studije, potvrđena autoimuna bolest dijagnosticirana je kod 123 sudionika u skupini koja je primala vitamin D u usporedbi sa 155 u skupini koja je primala placebo, što predstavlja 22 posto nižu relativnu stopu.

U skupini koja je primala omega-3 masne kiseline, dijagnosticirano je 130 potvrđenih slučajeva u usporedbi sa 148 u placebo skupini (smanjenje od 15 posto), ali to nije bio statistički značajan rezultat.

Međutim, kada su uključeni vjerojatni slučajevi, dodaci omega-3 masnih kiselina su značajno smanjili stopu razvoja autoimunih bolesti za 18 posto u usporedbi s placebom i postojala je značajna interakcija s vremenom, što ukazuje na jači učinak što su suplementi dulje uzimani.

Slika nije dostupna Nova studija: Vitamin B12 učinkovit je protiv koronavirusa i njegovih varijanti

Slični rezultati su pronađeni kada su se razmatrale samo posljednje tri godine ispitivanja. Skupina s vitaminom D imala je 39 posto manje potvrđenih slučajeva od placeba, dok je skupina s omega-3 masnim kiselinama imala 10 posto manje potvrđenih slučajeva od placeba. I vitamin D i dodaci omega-3 masnih kiselina smanjili su autoimunu bolest za oko 30 posto u odnosu na samo placebo.

Unatoč velikoj studiji provedenoj na raznolikoj populaciji te visokim stopama praćenja i pridržavanja liječenja, znanstvenici priznaju da su testirali samo jednu dozu i formulaciju svakog dodatka, te kažu da se isti rezultati možda ne odnose na mlađe osobe.

Ipak, kažu da je njihova studija prvi izravni dokaz da svakodnevna suplementacija bilo kojim sredstvom, ili kombinacijom vitamina D i omega-3 masnih kiselina, tijekom pet godina među starijim odraslim osobama u SAD-u smanjuje učestalost autoimunih bolesti, s izraženijim učinkom nakon dvije godine uzimanja tih suplemenata.

Nastavljamo pratiti sudionike dvije godine u produžetku studije kako bismo testirali vremenski tijek ovog učinka smanjenja autoimunih bolesti. Daljnja ispitivanja mogla bi testirati ove intervencije na mlađoj populaciji i onima s visokim rizikom od autoimunih bolesti, ističu znanstvenici.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti