Vitamin D spašava živote COVID pacijentima: Njegovim uzimanjem smanjuje se rizik od teškog oblika bolesti i smrti

Vitamin D, čini se, ima mnogo značajniji učinak na COVID-19 nego što se to isprva vjerovalo.

Branimir Vorša | 13.01.2021. / 07:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako se pandemija bolesti COVID-19 razvija, znanstvenici dolaze do novih spoznaja jer su u međuvremenu testirane mnoge supstance kako bi se vidjelo mogu li smanjiti rizik od teškog oblika COVID-a ili od smrti kod zaraženih pacijenata.

Među široko istraženim supstancama jest i vitamin D, koji je pokazao da zaustavlja napredak bolesti.

Iranski znanstvenici sa sveučilišta Tabriz i Shahid Beheshti proveli su istraživanje u kojem je otkriveno da davanje vitamina D pacijentima oboljelima od COVID-a, čini se, smanjuje smrtnost od te bolesti te upalne markere.

I ranije je je nekoliko studija ukazivalo na pozitivan učinak vitamina D na COVID pacijente.

Vitamin D je mikronutrijent topiv u mastima koji može olakšati rad imuniteta kod čovjeka. Ranije studije pokazale su potencijalnu povezanost između pomanjkanja vitamina D i teškog oblika COVID-a kod pacijenata.

Vitamin D pomaže u reguliranju rada imuniteta zahvaljujući receptorima koji se nalaze u raznim urođenim stanicama imunosnog sustava. Vitamin D također može suzbiti adaptivni odgovor imuniteta u oboljelim plućnim epitelijalnim stanicama te tako spriječiti štetu od proupalnih agenata u tim stanicama.

Vitamin D igra i važnu ulogu u zaštiti protiv izravne štete upalnih faktora koji se oslobađaju tijekom virusom izazvanih bolesti.

Studija koju su iranski znanstvenici proveli objavljena je na znanstvenom repozitoriju bioRxiv, što znači da još nije znanstveno recenzirana, odnosno službeno objavljena u nekom od specijaliziranih znanstvenih časopisa.

Iranski tim proveo je sustavno istraživanje iz podataka dostupnih na PubMedu, Web of Knowledge, Scopusu, Embaseu, The Cochrane Libraryju i Ovidu sve do 16. prosinca 2020. godine.

Analizom podataka došli su do podataka iz tri studije u kojima se proučavala stopa smrtnosti i preživljavanje COVID pacijenata i koje su otkrile značajno manju stopu smrtnosti COVID pacijenata koji su primali vitamin D, za razliku od kontrolne skupine pacijenata koji nisu primali taj vitamin.

Nadalje, dvije od navedene tri studije pokazale su i snižene izglede za hospitalizaciju kod pacijenata koji su primali nadomjestak u obliku vitamina D.

Jedna je pak studija otkrila i da pacijenti koji su dobivali vitamin D nisu toliko završavali na odjelima za intenzivnu njegu. Vitamin D smanjuje i serumsku razinu fibrinogena, čija se razina povećava u bilo kojim uvjetima koji izazivaju upalu ili oštećenje tkiva, pokazala je pak druga studija.

Dodavanje vitamina D u terapiji, čini se, smanjuje smrtnost i razvoj teškog oblika bolesti COVID-19, kao i razinu upalnih markera kod oboljelih pacijenata, što dovodi do bolje kliničke prognoze i povećanja šansi za preživljavanje te bolesti, navodi se u iranskoj studiji.

Na kraju se ističe da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila optimalna doza vitamina D te da se dodatno istraže njegovi učinci na COVID-19.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti