Često letite zrakoplovom? Ovo su odlične vijesti za vas

Velika je vjerojatnost kako će surfanje u oblacima biti brže i jeftinije u odnosu na WiFi dostupan u brojnim zračnim lukama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.02.2018. / 08:30

Surfanje u zrakoplovu (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Dok je još nedavno internet bio dostupan samo u malom broj zrakoplova, prošle se godine broj zrakoplovnih kompanija koje su uvele WiFi u avione popeo na 82.

Istraživanje kompanije Routehappy pokazalo je kako su danas, prilikom rezervacije karata, šanse oko 43 posto da će zrakoplov za koji ste kupili karte imati podršku za internet, dok je ta brojka u SAD-u puno veća. Kompanije koje su na vrhu ove liste su Delta Air Lines, American Airlines i Emirates, dok se Delta i Emirates nalaze među 13 kompanija koje omogućuju surfanje internetom na svim dalekim letovima. Ove brojke, zahvaljujući padu cijena hardvera i instalacije WiFi-ja u zrakoplovima, bit će sve bolje te već ove godine možemo očekivati postavljanje naprednijeg hardvera koji će omogućiti još veće brzine surfanja u zrakoplovima u kojima već postoji podrška za WiFi, dok će neke manje zrakoplovne kompanije po prvi puta uvesti ovu uslugu na svoje letove.

U svom istraživanju koje je provedeno prošlog mjeseca, Routehappy uslugu pristupa interneta podijelio je u tri kategorije, ovisno o brzini i kvaliteti – osnovna, dobra i najbolja kategorija. U zrakoplovima koji pružaju samo osnovne usluge interneta korisnici ne mogu koristiti streaming servise te je dobra vijest kako je dio kompanija osnovne usluge već zamijenio s internetom druge kategorije ("dobar internet") koja omogućuje ograničen streaming, dok su "najbolje" usluge interneta u Routehappyju definirali kao broadband satelitske servise i tijekom prošle godine zabilježen je najveći porast upravo ove usluge od čak 129 posto u odnosu na godinu ranije. S najboljim, odnosno najbržim internetom u zrakoplovima mogu se pohvaliti kompanije poput Delte (čak 350 njihovih zrakoplova ima pristup najboljem internetu), United Continental Holdingsa, JetBlue Airwaysa, brazilskog GOL-a i Virgin Atlantic Airwaysa.

Jason Rabinowitz iz Routinehappyja komentirao je za Bloomberg kako zrakoplovne kompanije sve više zamjenjuju stare WiFi sustave koji nisu pružali puno mogućnosti, a bili su preskupi s novim sustavima te je sada velika vjerojatnost da će surfanje u oblacima biti brže i jeftinije u odnosi na WiFi dostupan u brojnim zračnim lukama.

Što se plaćanja tiče, dio zrakoplovnih kompanija naplaćuje neograničeno korištenje interneta, dok dio naplaćuje korištenje ovisno o vremenu, odnosno količini prenesenih podataka.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti