Četvorica europskih astronauta stigli na ISS

S floridskog Cape Canaverala u četvrtak su poletjeli Michael López-Alegría, Talijan Walter Villadei, Šveđanin Marcus Wandt i Turčin Alper Gezeravci.

Hina | 21.01.2024. / 08:13

Astronauti stigli na ISS (Foto: AFP PHOTO / NASA TV")

Četvorica europskih astronauta uspješno su pristala na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a na snimkama objavljenim u subotu vidi se kako ih pozdravlja postojeća posada ISS-a.

Novi astronauti koji su na ISS stigli svemirskom letjelicom SpaceX Crew Dragon, što je omogućila privatna američka tvrtka za svemirske letove Axiom Space sa sjedištem u Houstonu, na ISS-u će ostati dva tjedna.

S floridskog Cape Canaverala u četvrtak su poletjeli Michael López-Alegría, NASA-in astronaut rođen u Španjolskoj, Talijan Walter Villadei, Šveđanin Marcus Wandt i Turčin Alper Gezeravci.

Michael López-Alegría, Walter Villadei, Alper Gezeravcı, Marcus Wandt Prvi turski astronaut krenuo prema Međunarodnoj svemirskoj postaji

Međunarodna svemirska postaja (ISS) Unatoč napetim odnosima dogovorili suradnju: Rusi i Amerikanci nastavljaju s letovima u svemir

Gezeravci je prvi turski državljanin u svemiru.

Europska svemirska agencija (ESA) izvijestila je da je Wandt prvi iz nove generacije europskih astronauta koji preko Axiom Spacea sudjeluje u jednome komercijalnom letu s posadom.

Među 20 eksperimenata koje će četvorica novopridošlih astronauta provesti na ISS-u je učinak dizajna svemirskog smještaja na razinu stresa astronauta. Među ostalim će pokušati dekodirati promjene koje nastaju u strukturi stanica u uvjetima bestežinskog stanja.

Putovanje je organizirao Axiom Space u suradnji s NASA-om i SpaceX-om, a po pisanju medija trošak po putniku iznosi oko 50 milijuna eura

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti