Prvi turski astronaut krenuo prema Međunarodnoj svemirskoj postaji

Kompanija svojim klijentima naplaćuje najmanje 55 milijuna dolara za svako astronautsko sjedalo.

Hina | 19.01.2024. / 08:14

Michael López-Alegría, Walter Villadei, Alper Gezeravcı, Marcus Wandt (Foto: Axiom Space)

 Prvi turski astronaut i još tri člana posade iz Europe lansirani su u četvrtak s Floride na putovanje prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u komercijalnoj misiji teksaške privatne tvrtke Axiom Space.

Kapsula tvrtke SpaceX Crew Dragon, koja nosi četvoricu astronauta, poletjela je na raketi Falcon 9 oko sat vremena prije zalaska sunca iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, započinjući planirani 36-satni let do orbitalnog laboratorija. Lansiranje je prikazano uživo u web prijenosu.

Očekuje se da će autonomno upravljani Crew Dragon stići do ISS-a rano u subotu ujutro i pristati uz postaju koja kruži oko 400 km iznad Zemlje i u kojoj se trenutno nalazi sedam stalnih članova posade.

Peggy Whitson, John Shoffner, Ali AlKarni i Rajana Barnavi Saudijska Arabija šalje svoju prvu astronautkinju u svemirsku misiju

Video uživo pokazao je dvostupanjsku raketu-nosač visoku 25 katova kako leti u djelomično oblačno nebo iznad atlantske obale Floride na vrhu vatrenog, žućkastog repa ispušnih plinova.

Kamere unutar odjeljka za posadu emitirale su snimke četvorice muškaraca vezanih u svojoj kabini pod tlakom, mirno sjedeći u bijelim i crnim letačkim odijelima s kacigama dok se raketa vinula prema svemiru.

Devet minuta nakon lansiranja, gornji stupanj Falcona 9 postavio je kapsulu za posadu u njenu preliminarnu orbitu.

Odgovarajući na čestitke kontrole misije, zapovjednik leta Michael Lopez-Alegria javio se radio vezom s Crew Dragona: Kao što sam rekao, to je timski sport. Hvala vam, dečki.

Nekoliko minuta ranije, donji stupanj rakete, koji se može višekratno koristiti, odvojivši se od ostatka svemirske letjelice odletio je natrag na Zemlju i sigurno se spustio u zonu slijetanja blizu mjesta lansiranja.

AxEMU astronautsko odijelo Moda osvaja svemir: Budući astronauti nosit će astronautska odijela s posebnim potpisom

Ova misija je bila treći takav let koji je organizirao Axiom Space sa sjedištem u Houstonu u posljednje dvije godine dok tvrtka nastavlja svoj posao slanja astronauta koje sponzoriraju strane vlade i privatna poduzeća u Zemljinu orbitu.

Kompanija svojim klijentima naplaćuje najmanje 55 milijuna dolara za svako astronautsko sjedalo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti